keskiviikko 31. elokuuta 2011

Murhan tutkintaa norjalaiseen tapaan

Kjell Ola Dahl: Murha näyteikkunassa. Like. 2006. Norjankielinen alkuteos Mannen i vinduet (2001). Suomentanut  Outi Menna. 414 sivua. 

Norjassa yksitoista kirjaa julkaisseelta Kjell Ola Dahlilta on tähän mennessä suomennettu kuusi dekkaria. Niistä viimeisin (Ystävyyden muisto) ilmestyi tämän vuoden alussa. Murha näyteikkunassa on järjestyksessään toinen Dahlin suomennetuista dekkareista. Kaikki kirjat ovat ilmestyneet Liken Rikos kannattaa -sarjassa.

Murha näyteikkunassa keskittyy kahdeksankymppisen Reinar Folke Jespersenin murhan tutkimiseen. Tämän oslolaisen antiikkikauppiaan ruumis löytyy yhtenä aamuna alastomana antiikkiliikkeen näyteikkunasta. Murhaa ryhtyvät selvittelemään varsin omalaatuinen apulaispoliisipäällikkö Gunnarstrada ja tämän kollega Frans Frølich (samaiset poliisit seikkailevat muissakin Dahlin suomennetuissa dekkareissa).

Gunnarstrada joutuu murhaa tutkiessaan sukeltamaan menneisyyteen ja selvittämään, miten sota-ajan tapahtumat liittyvät Jesperseniin ja hänen kuolemaansa. Vuorollaan epäilyksen alaisina ovat Jespersenin poika Karsten, nuori leski Ingrid ja tämän rakastaja, Jespersenille työskennellyt mies, salaperäinen taksikuski sekä Jespersenin veljet Emmanuel ja Arvid.  

Kirjan juoni on punottu hyvin eikä lukijalle tarjota mitään ennalta-arvattavaa loppuratkaisua. Kirjan edetessä ratkeaa paitsi murha, niin myös nuorta naista esittävän valokuvan  arvoitus ja se, mitä vainajan otsaan kirjoitettu numerosarja oikein merkitsee.

Kirjan vahvuuksia on kiinnostavan juonen kehittelyn lisäksi onnistunut ja uskottava henkilökuvaus. Pidin siitä, että Dahl, kuten monet muutkin pohjoismaiset dekkarikirjailijat, rakentaa poliiseistaan uskottavat ja elävät henkilöhahmot, joiden yksityiselämän kiemuroihinkin kirjassa useaan otteeseen kurkistetaan.

Minulla oli jostakin syystä aika pitkä tauko dekkareiden lukemisessa. Huomasin nauttivani aika lailla tällaisen hyvän dekkarin lukemisesta ja kirjan monimutkaisista juonen käänteistä.  Kaikin puolin kelpo dekkari.

Tähtiä: ★ ★ ★ ★-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!