keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Maihinnousun maisemissa

Riikka Ala-Harja: Maihinnousu. Like. 2013 [2012]. 220 sivua.


Aika kulkee hitaasti. Takana on yksi hyvä päivä ja yö enemmän.
Alice sanoo, että joskus kaikki lakkaa, kaikki muuttuu ja taittuu pois.

Riikka Alaharjan Maihinnousu on vahva teos keski-ikäisen ransalaisnaisen, Julien rankasta elämänvaiheesta. Julie ja tämän mies Henri ovat eroamassa, ja samaan aikaa heidän tyttärensä Emma sairastuu leukemiaan. Näistä aineksista olisi voinut syntyä melodramaattinen ja ylitunteellinen tarina, mutta onneksi näin ei ole käynyt. Sen sijaan teos kasvaa Ala-Harjan käsissä koskettavaksi kuvaukseksi elämän yllätyksellisyydestä ja rankkuudesta, mutta myös selviytymisestä.

Kirjailija kuljettaa syöpä- ja avioerotarinoiden rinnalla taidokkaasti myös tarinaa Normandian maihinnoususta (Julie on Normandian maihinnousua tutkinut historioitsija, joka vetää maihinnousu-rannalla opastettuja kierroksia). Jenni toteaa oivaltavasti omassa postauksessaan Maihinnousun olevan kirja sodasta. Aviopuolisoiden välisen sekä lapsen ja leukemian välisen sodan lisäksi teoksessa on läsnä sota Normandiaan ja maihinnousuun liitettynä, muistettuna ja kerrottuna. Kirjaa aloittaessani mietin, miksi maihinnousu on niin vahvasti mukana, mutta mitä pidemmälle kirja eteni, sen vakuuttuneempi olin siitä, että ratkaisu on toimiva ja vahvisti kirjan keskeisiä teemoja.

Maihinnousu imaisi minut heti alusta asti mukaansa ja piti otteessaan viimeisille sivuille asti. Kirjan jälkimakukin on ollut vahva. Erinomainen, ilmaisultaan tiivis ja uskottava kirja, joka toimi myös hyvin lukujumini avaajana lokakuun alkupuolella.

PS. Osallistun tällä kirjalla Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 -haasteeseen.

2 kommenttia:

  1. Tähän kirjaan ihastuin aiheesta huolimatta. Tämä oli minusta kolmen parhaan joukossa viime vuonna, eikä ihme, että se oli Finlandiakirjaehdokas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin ymmärrän hyvin, että kirja pääsi Finlandia-mittelöihin. Vaikka kirjan aihe on raskas, niin siitä huolimatta kirja ei ollut ahdistava.

      Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!