torstai 28. marraskuuta 2013

Yksi loppuunsaatettu, yksi keskeneräinen ja yksi uusi haaste

Kirjablogeissa pyörii monenlaisia haasteita, joihin osallistun nykyisin aika maltillisesti. Olen nimittäin huomannut, että olen aika saamaton haasteilija, ja vaikka monet haasteet ovat kiinnostavia, niin en lähde niihin kovin usein mukaan. Mutta paria haastetta olen tänäkin vuonna edistänyt, ja lisäksi olen päättänyt lähteä mukaan ihan uuteen haasteeseen, josta kerron lisää alempana.

13 kotimaista kirjailijaa

Sain juuri päätökseen Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013 -haasteen, jonka puitteissa tutustuin kolmeentoista itselleni uuteen kotimaiseen kirjailijaan.

Suurin osa uusista kirjailijatuttavuuksista on naisia, sillä joukossa on ainoastaan kaksi mieskirjailijaa. En ole tietoisesti tähän pyrkinyt, mutta ehkä tämä kuitenkin kertoo jotain siitä, millaiseen kotimaiseen proosaan haluan tutustua ja minkä tyyppisestä kirjallisuudesta pidän. Lukemani kirjat ovat suhteellisen uusia, sillä vanhin kirjoista on julkaistu vuonna 2000, ja tänä vuonna ilmestyneitä kirjoja listallani on neljä.

Vaikka haasteella onkin oma sivunsa (ks. täällä), niin listaan vielä tähänkin, mitkä kirjat luin (lihavoiduista kirjoista olen kirjoittanut blogissa):

1. Seija Vilén: Mangopuun alla. Avain. 2010.
2. Saara Henriksson: Linnunpaino. Into. 2012.
3. Timo Sandberg: Mustamäki. Karisto. 2013.
4Paula Havaste: Kaksi rakkautta. Gummerus.  2010.
5. Saija Nissinen: Sitomisen taito. Atena. 2012.
6. Taina Latvala: Välimatka. WSOY. 2012.
7. Kati Hiekkapelto: Kolibri. Otava. 2013. 
8. Esko-Pekka Tiitinen: Anjan lähes erinomainen elämä. Tammi. 2011.
9. Riikka Pelo: Jokapäiväinen elämämme. Teos 2013.
10. Heidi Köngäs; Jokin sinusta. Otava. 2009 [2008].
11. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi. Tammi. 2000.
12.Riikka Ala-Harja: Maihinnousu. Like. 2012.
13. Inka Nousiainen: Kirkkaat päivä ja ilta. Siltala. 2013.

Positiivisimmat uudet kirjailijatuttavuudet olivat ehdottomasti Riikka Pelo ja Inka Nousiainen. Sen sijaan Seija Vilénin kirja oli minulle pienoinen pettymys enkä toiveistani huolimatta syttynyt Johanna Sinisalon kirjalle, mutta toki kirjan ansiot tunnistin. 

Jokainen uusi tuttavuus oli omalla tavallaan kiinnostava ja joukossa on monta ansiokasta kirjaa. Voisin ihan hyvin lukea kaikilta näiltä kirjailijoilta muitakin teoksia. Haaste täytti tehtävänsä, tutustuin itselleni uusiin kirjailijoihin ja heidän tuotantoonsa, ja samalla toivon mukaan kirjallinen mukavuusalueeni hiukan laajeni.

TBR100-listan tilanne

Innostuin kevättalvella 2012 muutaman blogikollegan vanavedessä laatimaan itselleni TBR100-listan, elikkä listan sadasta kirjasta, jotka aion lukea tietyn ajan kuluessa. (Postaus aiheesta löytyy täältä, ja haasteen etenemistä taas voi seurata täällä.)

Annoin itselleni lukuaikaa hiukan alle neljä vuotta, vuoden 2015 loppuun asti, joten nyt tuosta ajasta on jäljellä vielä pari vuotta. Haaste ei kuitenkaan ole edennyt suunnitelmien mukaan, sillä olen lukenut kirjoista vasta 26 ja postauksia olen saanut aikaan vain 13.

Ihmettelen, jos saan luettua kaikki sata kirjaa itselleni laaditun aikataulun puitteissa. Koko ajan nimittäin ilmestyy yhä uusia ja uusia kiinnostavia kirjoja, ja välillä menee pitkiä aikoja, etten muista ollenkaan listaani. Sitä paitsi jo nyt tuntuu, että TBR100-listani vaatisi päivitystä. En kuitenkaan ryhdy listaa päivittämään, vaan palaan tuohon listaan silloin, kun siltä tuntuu. Jos en pääse tavoitteeseen, niin sitten en pääse. Ei tämä onneksi niin vakavaa ole!

Ihminen sodassa -lukuhaaste

Suketus Eniten minua kiinnostaa tie -blogista on ideoinut niin mainion haasteen, että tällainen laiskempikin haasteilija innostui. Kyseessä on Ihminen sodassa -lukuhaaste, joka starttasi muutama päivä sitten ja jatkuu vuoden 2014 marraskuun loppuun saakka.

Suketus on laatinut haasteeseen osallistuville ohjeellisen ja monipuolisen listan sotaan liittyvistä tietokirjoista ja kaunokirjallisuudesta, ja ainakin itse aion hyödyntää tuota valmista listaa. Kirjoja voi valita liittyen vaikkapa kaukaisiin sotiin tai sisällissotiin, kapinoihin ja vallankaappauksiin. Myös ensimmäiseen ja toiseen maailmansotaan sekä uudempiin ja kuvitteellisiin sotiin liittyviä kirjoja löytyy listalta.

Itseäni kiinnostaa eniten kategoria, jossa liikutaan sodan liepeillä eli käsitellään sotakokemuksia kotirintamalla ja taistelujen ulkopuolella sekä kuvataan aikaa ennen ja jälkeen sodan. Luultavasti luen kirjoja juuri tästä kategoriasta, mutta aion perehtyä myös maailmansotiin liittyvään kirjallisuuteen. En kylläkään aio hypätä ihan tuntemattomaan eli lukea sellaisia kirjoja, joissa kuvataan sotatapahtumia, vaan olen kiinnostunut siitä, miten sota on heijastunut esimerkiksi naisten ja lasten elämään, millaisia vaikutuksia sodalla on ylipäätään ihmisten elämään sekä miten sotaa muistetaan ja miten siitä kerrotaan (muistitietotutkija minussa taas nostaa päätään).

Haasteeseen osallistuvat hankkivat haasteen aikana sotilasarvoja, jotka annetaan luettujen kirjojen mukaan. Eli mitä enemmän lukee, sitä korkeamman sotilasarvon saa. Esimerkiksi kaksi kirjaa lukeva ja bloggaava saa sotamiehen arvon, kun taas yli 14 luetulla kirjalla päätyy kenraaliksi. Jokaisesta sotilasarvosta saa yhden arvan haasteen loputtua suoritettavaan palkintoarvontaan. Ja jotta lukijat päätyisivät lukemaan sellaisiakin kirjoja, joita kohtaan heillä on ennakkoluuloja, on yhtenä palkkiona kuntoisuusloma, mikä tarkoittaa yhtä lisäarpaa. Itse tähtään vähintään kensantin arvoon, ja pyrin lukemaan kuusi aiheeseen liittyvää kirjaa.

4 kommenttia:

  1. Kivaa, että osallistut haasteeseen! Suunnitelmasi kuulostaa hyvältä, itsekin aion paneutua tuohon aihealueeseen. Ainakin haluaisin saada loput lukemattomat Sirpa Kähkösen kirjat luettua ja toisaalta maailmansodat olisi kivaa tavalla tai toisella selättää... Katsotaan nyt!

    Itse summailin juuri tietokirjahaasteen Kansankynttiläin kokoontumisajot, ja oli kiva huomata, että osin juuri sen ansiosta olen taas palannut lukemaan runsaammin tietokirjoja, joista kovasti pidän, mutta joihin tuli jonkinmoinen hylkimisreaktio gradua tehdessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on kans ollut hylkimisreaktio tutkimuskirjallisuuteen jatko-opintojeni ajoilta. Vähän samoin kävi aikoinaan kaunokirjallisuuden kanssa, kun opiskelin kirjallisuutta. Mutta siitä ainakin olen "parantunut" ja taidan selättää myös tutkimusten hylkimisreaktion. Nimittäin yllätin tänään itseni tilaamalla yhden arvostelukappaleen Elorea varten. Kirja käsittelee ainakin osittain sota-aikaa, joten saan siitäkin yhden kirjan tähän haasteeseen. Sun haasteesi on kyllä upea!

      Poista
  2. Olipa mukavaa löytää tänne sinun blogiisi!

    Haasteet kiinnostavat kovasti, minäkin uskaltauduin juuri ensimmäiseen lukuhaasteeseeni, tuohon Suketuksen 'Ihminen sodassa'...

    VastaaPoista
  3. Mukava tavata Kaisa Reetta! Minäkin kävin taannoin pistäytymässä blogissasi. Kiinnostavalta näytti, ja sulla on tosi hyviä kuvia!

    VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!