lauantai 9. elokuuta 2014

Grattis och tack Tove!

Opettaja kävelee kirjakaapille. Ottaa sieltä pienen kirjan ja ryhtyy lukemaan muumeista. Minä en ihastu, en ymmärrä enkä vaikutu. Miksi opettaja ei lue vaikka Iris Rukkaa tai jotain muuta suosikkikirjaani?

Aloittaisin mielelläni tarinan Tovesta ja minusta eri tavalla. Vaikka niin, miten heti ensimmäisellä kerralla, kun kuulin tai luin hänen tekstejään, ihastuin suunnattomasti. Lapsena on kuitenkaan ymmärtänyt muumitarinoiden hienoutta ja löysin muumit vasta nuorena aikuisena opiskellessani kirjallisuutta. Luinkin sitten kaikki muumit kerralla ja innostuin tekemään muumikirjoista esitelmän lasten ja nuorten kirjallisuuden kurssille.

Vuosien myötä olen löytänyt myös Toven novellit ja romaanit. Tovesta onkin tullut yksi suosikkikirjailijoistani, jonka teoksiin palaan aina yhtä mielelläni. Etenkin Muumilaakson marraskuu on minulle, kaamosmasentujalle, tärkeä ja olenkin lukenut kirjan monena syksynä etsiessäni valoa syksyn pimeyteen.

Tove on, kuten tiedämme, paljon muutakin kuin muumien luoja ja kirjailija (palaan tähän aiheeseen piakkoin Tuula Karjalaisen kirjoittamaa Tove Jansson -elämäkertaa käsittelevässä postauksessa). Minulle, kirjaihmiselle, Tove on on kuitenkin ennen kaikkea erinomainen kirjoittaja ja lahjakas kuvittaja.

Onnea Tove! Ja kiitos viisaista ja ihanista kirjoistasi sekä luomistasi maailmoista, joihin niin aikuisen kuin lapsenkin on hyvä uppoutua!

Ja sumuisen aamun koitteessa he kaikki juoksivat puutarhaan. Itäisen taivaan ruusunpunainen kajastus ennusti hienoa elokuun päivää. 
Ja se oli kuin uusi portti, joka johti Uskomattomaan, Mahdolliseen, uuteen päivään, jolloin saattaa tapahtua mitä tahansa, ellei vain kellään ole mitään sitä vastaan.
(Tove Jansson: Muumipapan urotyöt, WSOY, 1991 [1963].


© Moomin Characters™

8 kommenttia:

 1. Muumilaakson marraskuu on täälläkin ollut vuosia erikoissuosiossa. Se oli tosiaankin silloin, kun marraskuu veti minut ihan lamaan. Nyt kun marraskuusta on tullut salarakas, Taikatavli ja Näkymätön lapsi kilpailevat suosikkikirjani kanssa.

  Just niin Tovemainen kuva kuin ikinä voi olla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muumilaakson marraskuu on hyvin viisas kirja, mutta pidän kyllä kovasti muistakin muumikirjoista. Kuvakirjoista Kuka lohduttaisi Nyytiä on mulle läheisin.

   Minustakin tuo kuva on mainio. Löytyi Tove100-sivujen mediamatskuista.

   Poista
 2. On ihanaa, että lukijana saa muuttua - että mieli saa myöhemmin avautua niillekin tarinoille, jotka eivät ehkä vielä ensikohtaamisessa koskettaneet. Kiitokset sinulle kauniista kirjoituksestasi (ja tuosta aivan ihanasta kuvasta!) ja Tovelle lumoavista tarinoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja! Juuri niin, on hyvä, että lukijanakin mieli saa muuttua. Luulen, etteivät muumit, animaatiota ja sarjakuvia lukuunottamatta aina aukea lapsille. Mutta sekin muumeissa on hienoa, että eri-ikäiset lukijat löytävät niistä jotain itseä kiehtovaa.

   Poista
 3. Ihana kirjoitus, ihana sitaatti ja ihana kuva - kiitos!

  VastaaPoista
 4. ihana syntymäpäiväjuttu ! <3

  Tove oli niin monipuolinen taiteilija, että ihan hengästyttää.
  Minulla itselläni on Boel Westinin Tove-elämäkerta yhä kesken, saankohan sen loppuun ennen juhlavuoden päättymistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kaisa Reetta!

   Tove nimenomaan oli hyvin monipuolinen taiteilija. Oikeastaan se selvisi mulle kunnolla vasta, kun luin Karjalaisen kirjoittaman elämäkerran.

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!