sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Viehättävä kirjeromaani


Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. Otava. 2011 [2010]. Englanninkielinen alkuteos The Guernsey Literary and Potato Peel Pien Society. Suomentanut Jaana Kapari-Jatta. 303 sivua.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on juuri niin viehättävä ja ihastuttava kirja kuin sen odotinkin olevan. Kyseessä on kirjeromaani, jonka tapahtumat ajoittuvat vuoteen 1946 sekä toisen maailmansodan aikaan. Lontoossa asuva, kirjailijuutensa kanssa kipuileva Juliet Ashton käy kirjassa kirjeenvaihtoa kustantajansa ja ystävänsä Sidneyn ja tämän sisaren Sophien sekä Guernseyn Kanaalisaaren omaperäisten asukkaiden kanssa.

Kirjeenvaihto saarelaisten kanssa saa alkunsa, kun saarella asuva maanviljelijä Dawsey Adams kirjoittaa Julietille kirjeen, jossa muun muassa kertoo saarelaisten kirjallisesta piiristä. Tämä kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville perustettiin saksalaismiehityksen aikaan. Piirin erikoinen nimi kiehtoo kirjailijan mielikuvitusta:

Jos teillä on aikaa kirjeenvaihtoon kanssani, voisitteko vastata muutamaan kysymykseen? Kolmeen itse asiassa. Miksi porsaspaistipäivällinen piti salata? Millä tavalla porsas oli syy perustaa kirjallinen piiri? Ja vielä tärkein: Mikä on perunankuoripaistos ja miksi se sisältyy piirinne nimeen?

Juliet päättää kirjoittaa kirjallisesta piiristä lehtiartikkelin Timesiin ja pyytää saarelaisilta selontekoja piirin toiminnasta. Tästä alkaa kirjeenvaihto, jonka päätteeksi Juliet poikaystävänsä vastustuksesta huolimatta matkustaa saarelle ja ihastuu Guernseyn saareen sekä sen asukkaisiin ja heidän elämäntapaansa.

Dawsey Adamsin ja muiden saarelaisten kirjeet avaavat kiinnostavan kuvan yhteisöstä, jonka asukkaat selvisivät sisukkuutensa ja periksiantamattomuutensa ansiosta kaikkiaan viisi vuotta kestäneestä saksalaismiehityksestä. Tosin periksiantamattomuudella oli seurauksensa, kuten kirjan keskeiseksi nousevan henkilön Elizabethin kohtalo osoittaa.

Kirjan kieli on lennokasta, mukaansa kutsuvaa ja paikoin humoristista, jopa ilkikurista. Mary Ann Shafferin kirjoittama ja Annie Barrowsin viimeistelemä Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville on kokonaisuutena lämminhenkinen, vaikka se kuvaakin sodan julmaa todellisuutta, kuten Lontoon pommituksia ja saksalaismiehityksen aikaisia vaikeuksia Kanaalisaarilla. Silti kirja on hyväntuulinen ja toiveikas, ja siinä korostuu ystävyys ja saarelaisten yhteishenki.

Kirja on myös ylistyslaulu kirjoille ja lukemiselle, mikä tietenkin kiehtoo kirjallisuuden harrastajaa. Kirjan kiitoksissa Mary Anne Shaffer toteaakin, että hän halusi kirjallaan välittää näkemyksensä siitä, miten taide, tässä tapauksessa kirjallisuus, "auttaa nousemaan minkä tahansa ihmisen kehittämän esteen ylitse".

Kirja oli muutama vuosi sitten paljon esillä blogistaniassa, ja Amma on blogissaan laatinut linkkilistan yli kymmeneen tekstiin. Kannattaakin käydä kurkkaamassa, mitä muut ovat tästä minut hurmanneesta kirjasta kirjoittaneet.

Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville -kirjalla osallistun Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen.

22 kommenttia:

 1. Tuntuu ihan siltä, että tämä on minun kirjani! Lämminhenkinen, ilkikurinen, historiaa, sodan traagisuutta, ylistyslaulu kirjoille ja lukemiselle. Ei kun hankintalistalle ...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä kirjaa voin kyllä suositella erittäin lämpimästi! Minäkin olin kuullut paljon ylistäviä sanoja, mutta siitä huolimatta kirja ehti lojua pitkään luettavien pinossa, kunnes joulukuisella matkallani lopulta siihen tartuin. Onneksi.

   Poista
 2. Tämä on todella viehättävä kirja. Rankoista aiheista huolimatta mukava lukea :)

  VastaaPoista
 3. Kaikki muistutukset tästä kirjasta ilahduttavat aina. :) Luin Perunankuori-kirjan ennen blogiaikaa ja rakastuin syvästi. Viehättävä onkin juuri oikea sana kuvaamaan sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En yhtään ihmettele, että olet aikoinaan rakastunut kirjaan. Aiheestaan huolimatta tämä kirja toi hyvän mielen.

   Poista
 4. Tämän lukemisesta on jo aikaa, mutta muistelen tätä lämmöllä. Ihanaa että pidit! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä ole vielä tullut vastaan ketään, joka ei olisi tästä kirjasta tykännyt. :-)

   Poista
 5. Tämä on kyllä ihana! Minun oli aluksi, mutta vain ihan aluksi, vaikea päästä sisälle kirjeromaanin rakenteeseen, mutta kun pääsin, ihastuin. Jotenkin suloinen kirja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan ihana ja suloinen kirja! Mulla oli muuten kans alussa ongelmia päästä sisään kirjaan, mutta kun muutaman sivun sinnittelin, niin sen jälkeen lukeminen olikin sitten juhlaa.

   Poista
 6. Tämä on erittäin viehättävä kirja, joka ei vain unohdu. Kaiken huipuksi tässä tulee sodasta esille asia, josta en ole tiennyt mitään, vaikka historiaa yliopistoon pyrinkin lukemaan ja se on nyt intohimoinen harrastukseni. Tämä kirja, vaikka kertoo sodasta, on mielessäni samalla akselilla kuin Siilin eleganssi. Syytä en vain tajua...vai olisiko se niiden unohtumattomuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. PS. Ja kirjat ilmestyivät samana vuonna;)

   Poista
  2. Leena, totta kirjoitat. En minäkään tiennyt aiemmin mitään Kanaalisaarien tilanteesta sodan aikana. Sikälikin kirja oli hyvä lukea, puhumattakaan siitä, että kyseessä on hurmaava teos. Ja sekin on totta, että tässä oli jotain samaa kuin Siilin eleganssissa. Joidenkin kirjojen kohdalla on todellakin vaikea ilmaista, mistä kiehtovuus johtuu. Mutta eipä kaikkea tarvitsekaan aina selittää.

   Poista
  3. Ehkä me selitämmekin liikaa;) Kerran vielä, kerran vielä, minä kyllästyn selittämään mitään ja alan sen sijasta vain tuntea...

   Sinulle on haaste blogissani.

   Poista
  4. Kiitos Leena, lähden heti sinne kurkistelemaan.

   Poista
 7. Kirjoitat hurmaavasti todella miekenkiintoisesta teoksesta! Uteliaisuus heräsi! :)

  VastaaPoista
 8. Tämä on jäänyt mieleen jännän nimensä takia, mutta en tiennyt sen käsittelevän tällaisia aiheita. Tämä meni lukulistani kärkeen, kiitos hienosta tekstistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marile, onpa mukava, että kiinnostuit ja innostuit! Suosittelen kirjaa erittäin lämpimästi. Sain muuten ujutettua kirjan myös lukupiirimme ohjelmaan.

   Poista
 9. Minulla on lomalukemisena tämä kirjallinen ihanuus. Kirjan nimi on viehättävä ja toisaalta omituinen. Olen hyvin samaa mieltä muiden kommentoineiden kanssa. Kirja on minulla vielä vähän kesken, mutta on jo lunastanut paikkansa yhtenä suosikkinani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä sellainen kirja, josta ei vain voi olla pitämättä. Ja oikein sopivaa lomalukemista.

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!