Osallistuin eilen Joensuun kirjallisuustapahtumaan, jonka teemana oli tänä vuonna Jälki. Nyt järjestetty tapahtuma oli järjestyksessään neljästoista. Aiempien vuosien teemoina ovat olleet tosi, vieras, kaunis, nauru, rakas, kuolema, ei, työ, jos, sana, minä, lukija ja tyhjä. Tapahtuma on kolmipäiväinen ja starttaa perjantaina yliopistolla, jossa kunkin vuoden aihepiiriä kartoitetaan tutkimuksen näkökulmasta. Lauantaina ja sunnuntaina yleisö sitten kokoontuu konservatoriolle kuuntelemaan lähinnä kirjailijoista koostuvien esitelmöitsijöiden puheenvuoroja. (Ks. lisätietoja tapahtumasta täältä.)
Tutkijavuosinani otin aktiivisesti osaa tapahtumaan sekä yliopistolla että konservatoriolla, mutta tässä välissä ehti kulua aivan liian monta vuotta, jolloin en jostain syystä päässyt osallistumaan tapahtumaan.
Tällä kertaa teemana oli siis Jälki. Perjantain osuudessa, johon en osallistunut, oltiin kulttuurihistoriallisen jäljen perässä. Luentoja pitivät mm. Laura Kolbe, Teemu Keskisarja, Anna Kuismin. Ossi Naukkarinen ja Markku Lehtimäki. Eilen viitattiin joihinkin perjantain puheenvuoroihin ja minua jäi kyllä harmittamaan, etten töideni takia pystynyt osallistumaan perjantain osioon, mutta onneksi sentään eilen pääsin mukaan, sillä päivä oli monin tavoin mielenkiintoinen. (Tänään sunnuntaina, jolloin ohjelmassa oli mm. paneelikeskustelu, en enää Joensuuhun lähtenyt, vaan sen sijaan vietin osan päivästä puolukkametsässä.)
Krista kirjoitti eilen blogissaan tapahtumasta hyvän yhteenvedon enkä nyt käy läpi kaikkia esityksiä, vaan keskityn muutamaan itseäni kiinnostavaan teemaan. Myös Karjalaisen nettisivuilta löytyy juttu eilisen päivän osuudesta.
Tapahtumassa esiintyivät kirjailijat Joel Haahtela, Riikka Ala-Harja, Aki Ollikainen ja Katja Kettu sekä skype-yhteydellä kääntäjä Jaana Kapari-Jatta. Puheenjohtajina toimivat kirjailijat Tuula-Liina Varis ja Matti Mäkelä, joista ensimmäinen avasi päivän ja jälkimmäinen summasi yhteen päivän annin.
Riikka Ala-Harjan kohdalla tuli esille kirjailijan etiikka liittyen hänen viime vuonna ilmestyneeseen teokseensa Maihinnousu ja sen aiheuttamaan kohuun. Aiheestahan keskusteltiin paljon myös blogistaniassa. Tuolloin pohdin itsekin sitä, pitäisikö kirjailijalla, kuten tutkijoilla ja tietokirjailijoilla, olla jonkinlainen eettinen ohjeisto. Kun eilen kuuntelin kirjailijoiden puhetta, tajusin, ettei kirjailijoilla voi olla samanlaista ohjeistoa kuin tutkijoilla, koska kaunokirjallisuuden kirjoittamista määrittävät erilaiset lähtökohdat kuin tutkimusta. Ala-Harja totesikin, että kirjailija luo omalakisen maailman, jossa viittaussuhteet todellisuuteen eivät ole suoria. Esimerkiksi hänen tavoitteenaan ei ollut kirjoittaa todellisuuden toisintoa, vaan nimenomaan kaunokirjallinen teos. Tätä esitelmää kuunnellessa tuli mieleen, ettei koskaan olisi pahitteeksi olla kriittinen, kuulla molempien osapuolien näkökulmia eikä uskoa läheskään aina sitä, mitä lehdissä kirjoitetaan.
Odotin oikeastaan kaikkein eniten päivän viimeisintä esiintyjää eli Katja Kettua, mutta toki oli myös mukava kuulla Aki Ollikaisen kertovan Nälkävuosi-teoksensa taustoista. Harmi vaan, etten ole vielä saanut luetuksi kyseistä kirjaa, jota hyvin monet bloggaajatkin ovat kehuneet ja joka voitti vuonna 2012 Blogistanian Finlandian. Kirjailija muuten kertoi olevansa kiitollinen ja otettu tuosta suoraan lukijoilta tulleesta huomionosoituksesta.
Mutta takaisin Kettuun, jonka teos Kätilö on jättänyt minuun pysyvän jäljen. Kettu kertoi jutustelevaan sävyyn teoksistaan sekä omasta kiinnostuksestaan historiaan. Tätä kiinnostustaan hän onkin käyttänyt hyväkseen kirjoitustyössään, ja hänestä on ollut mukava muun muassa penkoa aineistoja arkistoissa ja kuunnella ihmisten tarinoita. Kätilöstä puhuessaan Kettu pohti historiallisen romaanin kirjoittamisen olevan leuhka valinta, mutta lukijana ehdottomasti kiitän kirjailijaa tuosta valinnasta.
Kuten aiemmatkin Joensuun kirjalllistapahtumat, oli myös tämänvuotinen tapahtuma ainakin lauantain osalta hyvin koostettu kokonaisuus. Päivästä jäi positiivinen jälki ja pidin päivää inspiroivana ja kiinnostavana. Kiitos siis kirjallisuustapahtuman järjestäneelle Pohjois-Karjalan kesäyliopistolle, Itä-Suomen yliopistolle, työryhmälle ja tukijoille sekä tietenkin kaikille hienoille vieraille! Kirjallisuuden harrastaja on onnellinen!
Voih, nyt tuli ikävä niin Joensuun kirjallisuustapahtumaa kuin Joensuun syksyä yleisestikin. Jotenkin mielessäni ovat ne kuulaankirkkaat päivän, jolloin menin yhteisen ystävämme T:n kanssa konservatoriolle tapahtumaa seuraamaan. Tai ne kiinnostavat alustukset yliopistolla! Olikin suuri ilo lukea tästä ja huomata, miten hyvin tapahtuma on varmaankin vain vankistanut asemaansa.
VastaaPoistaJa Haahtela, Ollikainen ja Kettu - kaikki loistavia puhujia!
Minullakin on ikävä niitä aikoja, jolloin me "tädit" ja muutkin tärkeät ihmiset tehtiin asioita yhdessä ja mekin kaksi oltiin yliopistokuvioissa. <3
PoistaHaahtela ja Kettu esiintyivät hyvin luontevasti. Ollikainen oli tyyliltään selvästi rauhallisempi, hiukan lakoninenkin, mutta toki hyvä puhuja hänkin. Tuntui vain, ettei oikein päässyt loistamaan ja etenkin keskustelussa jäi vähän alakynteen (lähinnä puheenjohtajan takia).
Hah, hassu lapsus taas kerran: "jolloin me "tädit" ja muutkin tärkeät ihmiset" --> ihan kuin korostaisin itseni tärkeyttä; tarkoitin tietenkin mulle tärkeitä ihmisiä... ;-) (aina pitäis lukea kommentit ennen kuin ne lähettää matkaan)
PoistaEi, kyllä "me tädit" ollaan niitä oikeasti tärkeimpiä. ;) <3
PoistaErittäin hyvä kirjoitus, olit laittanut tekstiisi tuon Tuula-Liina Variksen ajatuksen alkusanoista jota minäkin mietin laittavani. Voi, sinä puolestasi sait Katja Ketun nimikirjoituksen, hän näytti hurmaavalta. Minä mietin kahvitauolla että kuka ihme tuo pieni rokkityttö on kutsuvieraiden pöydässä (tarkoittaen juuri Kettua) :)
VastaaPoistaKiitos Krista! Sinä onnellinen taas sait Haahtelan nimmarin. Mie en, koska myyntipisteessä ei ollut sellaista Haahtelan kirjaa, jota mulla jo ei olisi tai jonka olisin raaskinut ostaa.
PoistaVoi, kun tuli minullakin ikävä Joensuuhun! Olen onnistunut käymään suurimmassa osassa kirjallisuustapahtumia, mutta tänä vuonna jäi väliin. Rakastan muutoinkin Joensuuta. Asuin nuorena 70-luvun puolivälissä Tuupovaarassa pari vuotta ja suoritin sieltä käsin opetusharjoittelun Joensuussa. Monet kammosivat auskultointia siihen aikaan ja pitivät sitä jotenkin turhana. Minulle se oli hyvin motivoivaa, varmaankin siksi että Joensuun yliopistossa oli niin innostava ilmapiiri. Siitä asti olen halunnut palata niihin ympyröihin. Kirjallisuustapahtummat ovat aina jättäneet paljon pohdiskeltavaa.
VastaaPoistaHyvä, että otat esiin kirjailijan totuuden. Ala-Harja sai kyllä ihan turhaa moitetta. Jari Tervo sekoittaa uudessa elämäkerrallista ainesta sisältävässä kirjassaan Esikoinen faktat ja fiktiot niin hyvin, että hänen totuuteensa tuskin pahimmatkaan tosikot tarttuvat. Äidillä on esim. suhde mieheen, joka esiintyi paikkakunnalla vasta parikymmentä vuotta myöhemmin. Hauskaa!
Luulen, että totuus-aspekti ole sellainen, mistä vähän väliä keskustellaan kirjallisuuden yhteydessä, silloin kun kirjallisuus edes jollain tavoin perustuu ns. todellisuuteen. Samoin kuin sellaisten tv-sarjojen ja elokuvien yhteydessä, joissa henkiliönä on reaalimaailman ihmisiä. Tuolla seminaarissa tuli hyvin esille se, että kirjailijat luovat maailmoja, mutta eivät pyrki jäljittelemään todellisuutta sinällään. Siis yleisesti ottaen, varmaan on niitäkin, jotka pyrkivät kertomaan totuuden asioista.
PoistaOnpa kiinnostavaa, että olet ollut Joensuun yliopistossa 70-luvulla. Olen nimittäin tehnyt haastatteluja ja kirjoittanutkin aiheesta.
Juu, suoritin englannin opetusharjoittelun Joensuussa 1975-76. Olin siihen asti opiskellut Helsingissä, jossa opiskelu koostui pääasiassa isoista massaluennoista. Luulen, että olisin viihtynyt Joensuussa paremmin, ja olenkin aina harmissani, kun kuulen väitteitä, että opiskelussa ei ryhmäkoolla ole merkitystä. Sillä todelakin on väliä, viihtymisen kannalta.
VastaaPoista