keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Lyhyesti MurakamistaHaruki Murakami: Sputnik – rakastettuni. 2003. Tammi. Japaninkielinen alkuteos Supuutoniku no koibito (1999). Englanninnoksesta Sputnik Sweetheart suomentanut Ilkka Malinen. 252 sivua.


Sain vinkin Haruki Murakamista täältä blogistaniasta (en kyllä muista keneltä). Päätin aloittaa tutustumisen tämän kiinnostavan ja kehutun japanilaisen nykykirjailijan tuotantoon hänen toisesta suomennetusta teoksestaan Sputnik – rakastettuni.

Kirjan minäkertoja, nuori tokiolainen opettaja K on rakastunut opiskelukaveriinsa Sumireen. Kirjailijaksi haluava Sumire ei tunne samoin, vaan pitää K:ta ystävänään ja uskottunaan. Sen sijaan Sumire rakastuu itseään selvästi vanhempaan, Miu-nimiseen naiseen ja lupautuu tämän sihteeriksi. Naiset matkustavat Eurooppaan, missä Sumire katoaa. Myös K matkustaa Kreikan rannikolle ja ryhtyy etsimään salaperäisesti kadonnutta Sumirea. K löytää Sumiren matkatavaroista hänen kirjoittamiaan tekstejä, joiden avulla hän yrittää saada selville, mitä Sumirelle oikein on tapahtunut. 

Sputnik – rakastettuni on erikoinen, arvoituksellinen, syvällinen ja filosofinen tarina rakkaudesta ja kaipuusta. Siinä on myös surrealistisia ja maagisia piirteitä. Vaikka pidin kirjailijan tyylistä ja kielestä, ja vaikka kirja on periaatteessa hyvä, niin se ei kuitenkaan ollut minulle mikään elämää suurempi lukukokemus. Tosin on myönnettävä, ettei lukuajankohta ollut paras mahdollinen, sillä tämä kirja olisi vaatinut ehdottomasti rauhallisen ja pysähtelevän lukutahdin. Sen verran kiinnostavalta kirjoittajalta Murakami edelleen vaikuttaa, että aion jatkaa hänen kirjojensa parissa. Murakamin ensimmäinen suomennettu teos Suuri lammasseikkailu odottaakin jo kirjahyllyssäni lukijaansa.

Tästä kirjasta ovat kirjoittaneet ainakin KuutarMargit ja Olina. 

Tähtiä: ★ ★ ★ ½

5 kommenttia:

 1. Minä ihastuin hurjasti Murakamin Kafkaan rannalla, joka on yksi tämän vuoden parhaista lukukokemuksistani. Suuri lammasseikkailu odottaa minuakin hyllyssäni, mutta tämä Sputnik ei ole vielä kiinnostanut tarpeeksi, aionkin toki tämänkin lukea.

  VastaaPoista
 2. Minulle on tulossa pian Murakamia englanniksi, odotan kiinnostuksella.

  Tämänkin kyllä haluaisin lukea, eikös tästä ole tehty elokuvakin tai sitten sekoitan, niin, varmaan Hiroshima - rakastettuni on leffa tai jotain?

  Joka tapauksessa, kiitos arviosta, maaginen ja arvoituksellinen kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
 3. Pidin tuosta ilmauksesta " vaikka kirja on periaatteessa hyvä, niin...". Oma lukukokemukseni oli samanlainen.

  VastaaPoista
 4. Minulle tämä taas on yksi suosikeistani Murakamin kirjojen joukossa, vaikka lukemisesta on jo aikaa. Suuri lammasseikkailu oli minusta tähän verrattuna aika outo, enkä pitänyt siitä yhtä paljon kuin tästä ja esim. Kafkasta rannalla.

  VastaaPoista
 5. Minullakin on tämä tulossa lukuun piakkoin, luultavasti ennen Kafkaa rannalla. Tällä hetkellä on kesken Murakamin Norwegian Wood, joka on aika ihana... :)

  VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!