tiistai 8. syyskuuta 2015

Tule lahjoittamaan lukutaitoa!Mitä lukutaito minulle merkitsee? Missä ja mikä olisin, jos minulla ei olisi tätä arvokasta taitoa? Entä mistä hinnasta olisin valmis myymään lukutaitoni? Tätä ajatusleikkiä on mahdotonta jatkaa, koska minä en olisi minä ilman lukutaitoa. En olisi lukija, tietokirjailija, runojen rustaaja enkä pärjäisi tässä yhteiskunnassa ilman lukutaitoa. Lukeminen on identiteettini perusta ja lukutaito yksi tärkeimmistä taidoistani enkä tietenkään pystyisi myymään tätä taitoani mistään hinnasta.

Tänään kansainvälisenä lukutaitopäivänä, kun jo aiemmilta vuosilta tuttu Pakolaisavun lukutaitokampanja käynnistyy, on hyvä miettiä lukutaidon arvoa myös laajemmassa mittakaavassa eikä vain omasta pienestä, yksityisestä näkökulmastani. Lukutaito merkitsee paljon ja se on arvokas taito. Lukutaito avaa portit toimeentuloon, rauhaan, koulutukseen, terveyteen ja tasa-arvoon. Ilman sitä onkin vaikea toimia nyky-yhteiskunnassa ja arjessa. Esimerkiksi äänestäminen, lääkereseptin lukeminen, lasten auttaminen läksyissä, töiden saaminen, tienviittojen ymmärtäminen ja maailmantapahtumien seuraaminen ei onnistu ilman lukutaitoa.

Maailmassa on paljon heitä, joille tätä taitoa ei ole suotu. Luvut ovat käsittämättömän suuria: yli 700 miljoonaa lukutaidotonta aikuista ja 58 miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. 98 % maailman lukutaidottomista elää kehitysmaissa, usein köyhyydessä ja monet heistä vielä sodan haavoittamina. Vetää hiljaiseksi.

Tämänvuotisen lukutaitokampanjan tavoitteena on kerätä rahaa lukutaitokoulutukseen 450 pakolaiselle. Yhden ihmisen koulutus maksaa 52 euroa, joten tavoitteena on kerätä rahaa 23 000 euroa.

Lukutaitokampanja alkaa siis tänään 8.9. ja jatkuu koko syyskuun ajan, Lahjoituksen lukutaitotyöhön voit tehdä täällä. Toivon, että sinä lukijani lähdet mukaan kampanjaan. Itse lahjoitan 3 euroa jokaista tämän kuukauden aikana luettua kirjaa kohti.

Lisätietoa kampanjasta Pakolaisavun sivuilla (ks. täältä). Kampanjalla on myös facebook-sivut. Kampanjan virallinen hashtag on #lahjoitalukutaito
                                   
                                                       

Tänään ja jokaisena muunakin päivänä, kun luen lehteä, tavaan neuleohjetta, surffailen netissä, katson tekstitettyä ohjelmaa televisiosta, perehdyn tutkimusaineistoihin, teen kirjoitustöitä tai uppoudun hyvään kirjaan, yritän muistaa tämän: "Sinulla on jotain arvokasta. Rauha. Ihmisarvoinen elämä. Toimeentulo. Mikään näistä ei ole mahdollista ilman lukutaitoa."

Lukutaitotyötä Sierra Leonessa. Kuvaaja: Ben Malinen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!