perjantai 30. toukokuuta 2014

Upea Elämä elämältä

Kate Atkinson. Elämä elämältä. Schildts & Söderströms. 2014. Englanninkielinen alkuteos Life after life. Suomentanut Kaisa Kattelus. 595 sivua.


Luettuani 1990-luvun loppupuolella Kate Atkinsonin romaanit Museon kulisseissa (1997) ja Ihmiskrokettia (1998), jäin malttamattomana odottamaan uusia Atkinsonin kirjoja. Jouduin odottamaan aivan liian pitkään, mutta tämän uutukaisen luettuani voin vain kliseisesti todeta, että hyvää kannattaakin odottaa. Minähän en oikein innostunut kirjailijattaren Jackson Brodie -dekkarisarjan teoksista, joita on toistaiseksi suomennettu kolme (2011, 2012, 2013, ks. arvio ensimmäisestä täältä). Minulle jäi dekkareiden lukemisen jälkeen Atkinson-nälkä, ja ilahduin suuresti, kun kuulin, että häneltä on lopultakin ilmestymässä romaani.

Elämä elämältä on vuonna 1910 syntyneen Ursulan tarina, joka alkaa aina uudelleen, hiukan eri tavoin. Ursulan tarina on jäädä lyhyeksi, sillä ensimmäisessä versiossa tyttövauva kuolee, koska synnytys on vaikea eikä lääkäri pääse paikalle lumimyrskyn takia. Kuitenkin kirjalija kirjoittaa Ursulasta toisenlaisen tarinan, jossa lääkäri ehtii viime tingassa paikalle ja tyttövauva jääkin eloon. Tarinan edetessä Ursula hukkuu tai mahdollisesti hän ei hukukaan. Myöhemmin Ursula soluttautuu Hitlerin lähipiiriin muuttaen näin suuresti historian kulkua - vai soluttautuuko sittenkään? Paljon muutakin ehtii tapahtua, ennen kuin hieno tiiliskivi päättyy.

Atkinson laittaa lukijansa pohtimaan sitä, miten yksittäisten ihmisten valinnat vaikuttavat tämän yksittäisen ihmisen ja lähipiirinsä elämään, mutta myös laajempiin historian tapahtumakulkuihin. Mielestäni Elämä elämältä on upea, hieno, taidokkaasti rakennettu romaani. Myönnän kyllä, että saatuani kirjan käsiini minulla oli epäilykseni, sillä vaihtoehtoiset juonikuviot ja aina uudelleen alkavat kertomukset eivät ole minun juttujani. Pelkoni ja epäilykseni olivat kuitenkin turhia, sillä Atkinsonin tyyli imaisi minut heti mukaansa ja nautin todella paljon lukemastani. Jännite kantoi erittäin hyvin romaanin loppuun asti ja luettuani kirjan viipyilin vielä pitkään ihanan lukukokemuksen jälkimainingeissa. Kaipaamani Atkinson on palannut - ja millä tavoin!

Katja ihastui kovasti kirjaan, jota hän oivaltavasti luonnehtii kaleidoskoopiksi. Karoliinakin ihastui ja totesi olleensa romaanin aloitettuaan "huippuuden äärellä". Kirjasta ovat kovasti pitäneet myös Mari, Sara ja Laura.

PS. Olisin halunnut kirjoittaa tästä kirjasta paljon enemmän ja perusteellisemmin, sillä tämä kirja olisi sen ansainnut. Juuri nyt ei harrastuneisuuteni kuitenkaan riitä perusteellisten postausten tekemiseen. Istun muutenkin pitkät tovit koneen ääressä kirjoittaen ja toimitustöitä tehden ja välillä pitää myös ehtiä lukemaan (tietenkin!) ja nauttimaan kesän vihreydestä.

PS2. Osallistun kirjalla Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen.


15 kommenttia:

 1. Atkinson on minulle melko uusi tuttavuus, enkä ole vielä saanut aikaiseksi tutustuttua ladyyn. Kiinnostuin hänestä jo varovaisesti ennen tätä kirjaa (juuri ne dekkarit), ja nyt viimeistään tämä uutuus on varmistanut sen, että Atkinsonia on kokeiltava. =D Kuulostaa hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä Atkinsonia erittäin lämpimästi. Toivottaavasti innostut lukemaan myös ne 1990-luvulla ilmestyneet kirjat.

   Poista
 2. Saan hakea tämän tänään kirjastoautolta; piti varata tämä h-e-t-i kun luin pari arviota blogeista. Ootte te kivoja kun annatte niin hyviä vinkkejä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi että, sulla on mahtava lukukokemus edessä. Kertoilehan sitten, mitä tykkäät.

   Poista
 3. Tämä on niin hieno romaani, että lukemisen jälkeen on vaikea päästää kirjan tunnelmista irti. Ja nyt on ollut vaikea löytää sopivaa uutta lukemisesta. Olen toki lukenut muutakin, mutta sellaista mitäänsanomatonta.

  Aion ehdottomasti lukea muutakin Atkinsonia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katja, ymmärrän tuntemuksesi. Tämä on aivan mahtava kirja, että on vaikea löytää samantasoista luettavaa.

   Mulla on muuten itsellä nuo 1990-luvulla ilmestyneet Atkinsonit, jos haluat ne vaikka joskus lainata (siis kun nyt joskus nähtäisiin...).

   Poista
  2. <3 Me kyllä kesällä käydään siellä päin. Toivottavasti nähdään!

   Poista
 4. Nautitaan kesästä :)
  Tämä kirja kiinnostaa minua kovasti, kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti nautin kesästä. Tosin tänään on koko päivän satanut vettä.... Ja kiva, että olet kiinnostunut tästä Atkinsonin kirjasta.

   Poista
 5. Tämä kirja on lukulistallani...

  Toivottelen ihanaa kesäaikaa ja työiloa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sullakin on siis jossain vaiheessa oivallista luettavaa.

   Ihanaa kesää Sullekin Kaisa Reetta!

   Poista
 6. Minä en ole lukenut Atkinsonilta vielä mitään, mutta tämä vaikuttaa todella hyvältä. :)

  VastaaPoista
 7. Atkinson oli vaikuttava lukukokemus. Se piti otteessaan vielä lukemisen jälkeen. Tuo kirja sijoittuu hyvin korkealle kärkeen tänä vuonna omalla listallani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan vaikuttava lukukokemus Elämä elämältä oli. Olen myös onnellinen siitä, että niin monet ovat tuon kirjan kautta löytäneet Atkinsonin!

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!