sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Hiekkapellon Suojattomat


Kati Hiekkapelto: Suojattomat. Otava. 2014. Ilmainen e-kirja (Elisa Kirjan Maaliskuu on dekkarikuu -kampanja).

Hommasimme taannoin perheeseemme Samsung Galaxy Tab3 -tietokoneen ja minua kiinnosti kovasti, miten tabletti toimii e-kirjan lukulaitteena. Elisa Kirja tarjosi sopivasti maaliskuisessa kampanjassaan bloggaajille yhtä ilmaista dekkaria ja valitsin Elisa Kirjan kokoelmista luettavakseni Kati Hiekkapellon tuoreen dekkarin Suojattomat. 

Luin viime keväänä Hiekkapellon esikoisdekkarin Kolibri (ks. arvio täältä), jossa hän esitteli lukijoille Jugoslaviasta Suomeen muuttaneen unkarilaisen rikostutkijan Anna Feketen, joka asuu ja toimii Pohjois-Suomessa. Pidin Kolibria sujuvasti kirjoitettuna ja hyvänä dekkarina ja Feketeä siinä määrin kiinnostavana hahmona, että halusin jatkaa tutustumista Hiekkapellon tuotantoon.

Dekkarin alussa vanha mies kuolee yliajon uhrina, muttei tapaus kuitenkaan ole niin yksiselitteinen ja selvä kuin miltä alussa näytää. Samoihin aikoihin metsästä löytyy verinen puukko ja veriteon näyttämöltä vaikuttava paikka. Liittyvätkö nämä tapahtumat yhteen ja jos liittyvät, niin millä tavoin? Entä mikä rooli tapahtumissa on käännystyspäätöksen saaneella pakistanilaisella nuorella miehellä Sammylla, joka yrittää rimpuilla irti huumeista?

Vanhempi konstaapeli Anna Fekete ryhtyy selvittelemään yliajoa, vanhan miehen henkilöllisyyttä ja verisen puukon tapausta, kun taas hänen työparinsa Esko keskittyy maahanmuuttajanjengin ja huumekaupan tutkimiseen. Rikosten selvittelyn lomassa dekkarissa kuvataan uskottavasti näiden kahden poliisin elämää, kuten Annan koti-ikävää ja vierauden kokemuksia sekä Eskon mielenmaisemaa ja terveyshuolia.

Vaikka kirjassa onkin paljon aineksia ja erilaisia juonenkäänteitä, on Hiekkapelto onnistunut pitämään tarinan langat käsissään eikä kirja missään vaiheessa tuntunut sekavalta. Mielestäni kirja eteni hyvin ja pidin paljon siitä, että kirjassa oli muutakin pohdittavaa kuin se, kuka tai ketkä ovat rikoksiin syyllistyneet. Hiekkapelto käsitteleekin kirjassaan syvällisellä otteella tärkeitä teemoja, esimerkiksi maahanmuuttajuutta, vanhusten asemaa ja huumeongelmaa. Yleisemmällä tasolla hän pureutuu ajankohtaiseen kysymykseen siitä, ketkä kaikki ovat yhteiskunnassamme suojattomia ja mistä suojattomuus johtuu.

Lisää juttua Suojattomista muun muassa Lukutoukan kulttuuriblogissa sekä blogeissa LukukausiKirjavalas ja Rakkaudesta kirjallisuuteen,  

PS. Mitä tulee e-kirjan lukemiseen tabletilla, olivat kokemukseni hyvät. Lataan jatkossakin luettavaa tabletille, ainakin, kun lähden matkoille. Eikä sekään olisi pahitteeksi, että osa kirjoista olisi tabletilla, sillä näyttää siltä, että heti pitää taas hommata jostain lisää kirjahyllyä. Oi, tätä kirjahulluutta!

PS2. Elisa Kirjan dekkarikuuhun liittyen blogini lukijat voivat käydä lukemassa ilmaiseksi Antti Tuomaisen novellin Elisa Kirjassa huhtikuun loppuun asti. Kirjoita oston vahvistuksen yhteydessä olevaan kenttään koodi MAALISKUU. Novelli löytyy täältäMuutenkin kannattaa kurkata Elisa Kirjan sivuja, sillä siellä on maaliskuisen dekkarikuukauden aikana viikottain vaihtuvia etuja. Käy katsomassa e-kirjoihin liittyviä etuja täältä ja vastaavasti äänikirjoihin liittyviä etuja täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!