lauantai 16. huhtikuuta 2011

16: Naispuolinen kirjallisuuden suosikkihahmo

Noin yksitoistavuotias tyttö yllään hyvin ahdas ja ruma harmaankellervä kotikutoinen villapuku, päässä haalistunut ruskea merimieslakki, jonka alta riippui selkään kaksi sangen paksua ja huomattavan punaista hiuspalmikkoa. Kasvot olivat kalpeat, laihat ja hyvin kesakkoiset; suu oli suuri, samoin silmät, jotka valaistuksesta ja mielialoista riippuen näyttivät toisinaan vihreiltä, toisinaan harmailta. (..) Terävänäköisempi olisi havainnut, että leuka oli suippo ja selväpiirteinen, että suuret silmät loistivat älyä ja vilkkautta, että suu oli ilmeikäs ja huulet kauniit, otsa leveä ja hyvin muodostunut. Lyhyesti - teräväsilmäinen havaintojentekijä olisi päätellyt, että tämä koditon pikku naisolento, jota Matthew Cuthbert niin rajattomasti pelkäsi, ei suinkaan ollut sielunrakenteeltaan ihan tavanomaista lajia. 
(L.M. Montgomery: Annan nuoruusvuodet)

Ilmeisesti kaikki lukijani ovat jo huomanneet kiintymykseni tyttökirjoihin. Sieltä tulee tämän päivän suosikkihahmo: Anna Shirley eli Vihervaaran Anna (Anne of Green Gables). Ihana, runollinen Anna, jonka kohtaloon nuorena lukijana vahvasti samaistuin ja josta edelleen pidän hyvin paljon.

En vain kerta kaikkiaan voi valita ketään muuta, vaikka pidänkin hyvin monista muistakin kirjallisuuden tyttö-/naishahmoista. Niitä ovat Elizabeth Bennet ja muut Austenin sankarit, Brontën Jane Eyre, Tolstoin Anna Karenina, Leena Lehtolaisen Maria Kallio, Anna Janssonin Maria Wern sekä lastenkirjallisuudesta Peppi Pitkätossu ja Pikku Myy - muutamia mainitakseni.

http://goo.gl/FS3FsEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!