maanantai 27. kesäkuuta 2011

Paljon vai vähän?

Toivon saavani teiltä apua yhteen mieltäni askarruttavaan asiaan. Mitä teen, kun aika ei riitä kaikkien lukemieni kirjojen arviointiin? Esimerkiksi nyt on sellainen tilanne, että olen lukenut viisi hyvää kirjaa, joista haluaisin kirjoittaa, mutta kun en taida ehtiä.

Olen tämän lähes kolmen kuukauden - eli lyhyen - blogistiurani aikana pyrkinyt siihen, että jos kirjoitan arvion, niin se olisi jäsennelty, monipuolinen ja sopivan pituinen. Ei ihan lyhyt tai kirjaa pinnallisesti kuvaava, muttei kuitenkaan liian pitkä tai vuolas. Olen halunnut kuvata kirjan keskeiset elementit ja kirjoittaa auki sen herättämistä tuntemuksista.Vaikka kirjoittaminen on minulle suhteellisen helppoa, menee arvion kirjoittamiseen aikaa. Sinällään se ei haittaa, koska kirjoista kirjoittaminen on mukavaa ja palkitsevaa.

Haluan edelleen kirjoittaa samantapaisia ja -tyylisiä arvioita kuin tähänkin asti, mutta nyt välähti, että voisinhan tietysti kuitata osan kirjoista kirjoittamalla niistä lyhyen luonnehdinnan (en kuitenkaan kopioisi takakansien tai kansiliepeiden tekstejä, vaan kuvailisin kirjaa omin sanoin). Antaisin kaikille kirjoille tähdet; joistakin kirjoista kirjoittaisin pidemmästi, joistakin vain keskeisimmät asiat.

En kuitenkaan halua vähentää lukemista sen takia, että ehtisin kirjoittaa enemmän. Tietenkin saan tehdä omassa blogissani mitä haluan, mutta minua kiinnostaisi kuulla teidän mielipiteenne. Haluaisin myös kuulla siitä, miten te muut kirjablogistit olette tällaisen ratkaisseet? Vai onko teillä edes koskaan ollut samanlaista ongelmaa?

16 kommenttia:

  1. Tutulta kuulostaa! Minä en aluksi kirjoittanut kaikista lukemistani kirjoista, mutta nyt kun olen tänä vuonna siihen (ihan suunnittelematta) siirtynyt, niin juuri tuskailin, pitäisikö olla hetki lukematta, kun muutama kirjajuttu roikkuu. :) Kaikenlaisia ongelmia...

    Mutta asiaan. Mielestäni voit hyvin kirjoittaa lyhyempiä/yleisempiä juttuja joistakin kirjoista. Vaikka pidän pitkistä ja erityisesti perusteellisista kirja-arvioista, pidän myös siitä, että samassakin blogissa on vaihtelevan tyylisiä tekstejä.

    VastaaPoista
  2. Mie olen ratkaissut asian niin, että teen aina välillä pieniä kokoelmapostauksia niistä kirjoista, joista en ole ehtinyt kirjoittamaan blogiini. Jos ei ehdi kirjoittaa, niin sitten ei vain ehdi. Välillä on mukava lukea lyhyitäkin luonnehdintoja ja niitä on jopa mukava kirjoittaa, koska kirjoitustyyli vaihtuu.

    VastaaPoista
  3. Tuttu ongelma, olen vielä onnistunut pitämään homman kurissa siten, että bloggaan aina heti luettuani. Mutta mä kirjoitankin aika lyhyesti ja suunnittelematta, aikaa ei kulu ihan mahdottomasti.

    Joskus ajattelin, että jospa bloggaisikin vain niistä kirjoista joista on pitänyt paljon, mutta luovuin ajatuksesta; haluan muiston myös niistä vähän huonommista.

    VastaaPoista
  4. Minä pidän niin pitkistä kuin lyhyistä arvioistakin, haluan mielelläni kuulla (lukea) mahdollisimman monista kirjoista.

    Itse kirjoitan hyvin suppeasti lukemistani kirjoista, lähinnä siksi etteivät lapset anna keskittyä kirjoittamiseen tarpeeksi kauan :)

    VastaaPoista
  5. Itselläni on toistaiseksi aika riittänyt hyvin postausten tekemiseen, mutta en olekaan kodin ulkopuolella töisstä tai harrasta mitään muuta niin aikavievää kuin lukemista.

    Mutta jos niin kävisi, tekisin juuri tuollaisia kokoelmapostauksia, missä edes lyhyesti kertoisin vähän kirjan ideaa ja vähän myös omaa fiilistä. Siispä lukisin mielelläni myös sellaisia muiden blogeista!

    VastaaPoista
  6. Mukava kuulla, etten ole yksin tämän "ongelman" kanssa... ;-)

    Yritän nyt tosissani kirjoittaa joistakin kirjoista suppeammin. Saa nähdä, onnistunko pyrkimyksissäni. Kokoelmapostaus on erittäin hyvä ja toteuttamisen arvcinen idea.

    Olen vielä noviisi täällä blogistaniassa ja tiettyä rohkeutta vielä puuttuu, vaikka olenkin sellainen oman tieni kulkija, Varmaan käytännöt täälläkin sitten aikanaan muotoutuvat juuri itselle sopiviksi.

    VastaaPoista
  7. Saitkin jo niin hyviä neuvoja, etten osaa sanoa mitään uutta. Kokoelmapostaukset ovat hyvä vaihtoehto. Tai miten olisi tehdä pieni postaus aina kirjan lukemisen jälkeen; Kirjoittaa muutama rivi, vaikka yksi kappale, lukemastasi kirjasta, antaa sille juurikin tähtiä ja lisätä mukaan vaikka joku valokuva, sinähän olet hyvä kuvaaja!

    Sama aikaongelma on minullakin. Minä kirjoitan yleensä kaikista lukemistani kirjoista lukuunottamatta lastenkirjoja (joita luetaan niin monta viikossa, etten ehtisi niistä postailla, joskus sitä toki harrastan) sekä sellaisia kirjoja, jotka eivät yhtään innosta. Ne yleensä jäävätkin kesken. :) Minä olen ratkaissut aikaongelman siten, että kirjoitan arviotani pätkissä. Kun olen lukenut kirjan, haen sieltä muutaman itselleni mieleisen sitaatin ja rakennan tavallaan arvioni niiden ympärille. Sitten kirjoitan jotain tuoreeltaan, jätän jutun hautumaan ja jatkan myöhäisillalla. Yöunihan siitä hieman kärsii, mutta rakas harrastus on rakas harrastus. Seuraavana päivänä yleensä oikoluen tekstini (en aina, olen tässä laiska) ja jossain vaiheessa julkaisen tekstini. Vähän monimutkaista, mutta kun aikaa voi käyttää vain pätkissä, niin en voisi muuten toimia.

    :)

    VastaaPoista
  8. Tuttu tunne! ;)
    Olen yrittänyt aina kirjoittaa arvion mahdollisimman pian kun olen lukemisen lopettanut, ja välillä siinä onnistunkin. Mutta huuhtikuussa kirjat kasautuivat, yhtäkkiä minulla oli seitsemän arvostelua rästissä, enkä enää muistanut, mitä ensimmäisistä olin mieltä. Päätin luovuttaa ja jättää kirjoittamatta kaikki seitsemän ja aloittaa uudella innolla taas toukokuussa. Harmittaa edelleen ne arvostelemattomat kirjat.

    Tuo lyhyen luonnehdinnan kirjoittaminen kuulostaa fiksulta. Joskus on mukavaa lukea myös sellaisia tiiviissä muodossa olevia mielipiteitä! ;)

    VastaaPoista
  9. Minä aloitin oman blogini pitääkseni lähinnä itselleni lukupäiväkirjaa. Olen sittemmin koettanut muistuttaa itselleni, että kirjoitan pääasiassa omia muistiinpanoja. Siksi pidän rimaa matalalla, ja teen jotkut postaukset varmaan turhankin nopeasti ja keposesti. Joihinkin toisiin taas keskityn enemmän, kun aihe on minulle itselleni jostakin syystä tärkeä.

    Neuvoksi siis antaisin, että ratkaiset ongelman juuri sillä tavoin, kuin sinusta itsestäsi tuntuu parhaimmalta! Nyt kesällä varsinkin aikaa kuluu helposti paljon muuhunkin kuin bloggaukseen, mikä on pelkästään plussaa :-). Meillä ainakin käy paljon vieraita, itse matkustelemme, ulkoilemme, hoidamme puutarhaa, teemme pihahommia muutenkin jne. Blogi, vaikka rakas ja tärkeä onkin, on toissijaista siihen nähden :-)!

    Vinkki kakkonen: Anni M:llä on mukava jäsentynyt tapa tehdä postauksia kirjoista. Tapaan sopii myös hyvin lyhytkin kirjoitus, tarvittaessa venyy niin pitkäksi kuin on tullakseen.

    VastaaPoista
  10. Minä tykkään kirjoittaa jokaisesta lukemastani kirjasta ja ihan hirveätä kiirettä ei ainakaan vielä ole tullut. Silloin kun en ehdi kirjoittaa, en yleensä ehdi lukeakaan;) mutta minusta myös lyhyemmät kokoelmapostaukset on kivoja, ihan vaan vaikka pari riviä per kirja jos ei pitkiä juttuja ehdi kaikista kirjoittaa. Tai niin kuin joku jo yllä mainitsi, keksiä vaikka joku muutama kysymys mihin vastaa jokaisesta kirjasta, esim. anni.m:n tapaan:)

    VastaaPoista
  11. Minä olen aloittanut 14.2.2009 ja olen siitä lähtien lukenut noin 300 kirjaa ja myös kirjoittanut niistä varsin pitkästi ja perusteellsiesti.

    En käy kodin ulkopuolella töissä, mutta minulla on kirjoituskilpailuja, joihin osallistun, suuri puutarha, jota myös esittelen, oma vanha koira ja vaativa hoito, iso talo, liike-elämässä pitkää päivää tekevä aviopuoliso sekä usein myös tyttären koira hoidossa. Myös muutmaia hyviä ystäviä joita tapaan tai tapaamme hyvän ruoan merkeissä.

    En ikinä ehdi lukea päivällä. Luen yöt. Pääsen usein aloittamaan vasta klo 22-23 ja luen aamukahteen, joskus pidempäänkin. Tosin yritän ottaa viikonloppuna takaisin ja nukun silloin jopa 10 tunnin yöt.

    En suosittele minun tyyliäni kenellekään, sillä tässä käy vielä huonosti. Olen täydellinen kirjamaanikko! Toisaalta elän nyt unelmaani, sillä olen aina halunnut vain lukea ja sitten kirjoittaa siitä. Olen entinen toimittaja ja kirjoittaminen on minulle yhtä helppoa kuin hengittäminen, mutta haluan hiljentää tahtiani. Siihen on yhtenä keinona se, että pidän tavallaan 'kirjoja & elämää' -blogia eli tuon mukaan myös muuta kuin kirjoja.

    Minä en itse tykkää lukea koosteita, joissa esitellään useita kirjoja. Se häiritsee minua niin ettten voi keskittyä. Ehkä minulla on tarkkaavaisuushäiriö.

    On ihan kiva lukea eri pituisia ja eri tavalla painottuneita arvioita/kirjaelämyksiä. Eihän kaikkien tarvitse tehdä kaikkia kirjoja niin syvästi. Olen itsekin ajatellut ja toivonut voivani keventää. Odotan sitä hetkeä.

    Tämä taisi nyt lähteä siitä Bunkkerista;-)

    Tee juuri siten kuin sinusta tuntuu hyvältä!

    VastaaPoista
  12. Kiitos teille kaikille ihanille kommenteista! <3

    Voin kyllä vakuuttaa, että loppujen lopuksi teenkin aina siten, mikä itsestä tuntuu parhaalta... Mutta olen tosiaan tässä hommassa niin uusi, että vertaistuki tekee hyvää. Ja on kiva lukea, millaisia käytäntöjä toisilla blogisteilla on. Jokainenhan meistä tekee tätä oman persoonansa kautta ja omien resurssien rajoissa.

    Mutta on jännää taas huomata, miten vanha tuttu täydellisyyden tavoittelu, josta olen yrittänyt päästä eroon, nostaa välillä päätään. Haluaisin tehdä tätä vieläkin enemmän, kehittää blogiani jatkuvasti, kirjoittaa kirjoista ihanasti ja kauniisti, kuvittaa blogini kauniilla kuvilla jne. jne. ("Annoin pikkusormen, se vei koko käden...") Toisaalta se voi myös liittyä siihen, että olen on/off -ihminen. Tehdään täysillä tai sitten ei ollenkaan... Ja kun on monta asiaa, joita haluaisi tehdä täysillä, tulee raja jossain vastaan.

    Itse asiassa tällainen olisi ihan unelmatyö minunlaiselleni ihmiselle, mutta kun ei tästä kukaan maksa ja elantoa pitää hankkia muualta. Mutta toki kaikki tämä kehittää sellaisiakin puolia minussa, joita tarvitsen myös työelämässä.

    Vaikka mulle kirjoittaminen on aika helppoa ja luontevaa kuin hengittäminen (vrt. Leena), saan kyllä aikaa uppoamaan erilaisiin teksteihin. Tykkään sompailla sanojen kanssa ja laittaa itseäni peliin. Ja pidän tätä blogin pitämistäkin osittain väylänä kehittää omaa tyyliä ja ilmaisua, koska uskon, että se tekee minulle hyvää kirjoittajana. Ja vaikka elämässä on paljon muutakin touhua, niin kyllä minun on saatava päivittäin myös kirjoittaa edes jotain muutakin kuin tieteellistä tai muuta työhön liittyvää tekstiä (blogia, meilejä, runoja).

    Nyt tämä juttu lähti menemään ihan eri suuntaan kuin alunperin oli tarkoitus. :-)

    Ai niin, se piti vielä Leenalle todeta, etteivät pohdintani alkaneet Bunkkerista, mutta varmaan se keskustelu sivuillasi laukaisi tilanteen. ;-)

    VastaaPoista
  13. Täällä muiden kanssa aika samoja ajatuksia. Lyhyemmät postaukset, joko erillään tai kokoelmissa, ovat minun mielestä hyvä ajatus. Ja voithan sitten kirjottaa enemmän todella hyvistä kirjoista ja vähän vähemmän niistä sellaisista jotka olivat hyviä mutta.. Ihanaa, että haluat (sinäkin) kehittää blogiasi koko ajan ja voin kyllä sanoa, että täällä on oikein viihtyisää. :)

    VastaaPoista
  14. Ehtisinpä minäkin lukea niin paljon että olisi tuollainen ongelma! ;) Jos olisi, niin luultavasti ratkaisisin sen juuri niin kuin moni on ehdottanutkin, eli kirjoittaisin enemmän niistä kirjoista joista olisi paljon sanottavaa/joita tahtoisin tosissani hehkuttaa, ja ihan vaan lyhyesti niistä muista. Varmasti löydät itsellesi sopivan ratkaisun, vaikka sitten kokeilemalla! :)

    VastaaPoista
  15. Linnea ja Satu, kiitos teillekin kommenteista! :-)

    VastaaPoista
  16. Kuulostaa kyllä erittäin tutulta! Minullakin on koko ajan pari kirjaa odottelemassa bloggausvuoroaan, koska jostain syystä olen laiskempi bloggaaja kuin lukija. ;D Ehkä parempi niin. :)
    Lyhyet päivitykset tai koonnit kuulostavat molemmat hyviltä ideoilta!

    VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!