sunnuntai 15. toukokuuta 2011

Haaste: Nostalgian jäljillä

Järjellä ja tunteella -blogin Susa laittoi liikkeelle todella mielenkiintoisen ja mainion Nostalgian jäljillä -haasteen, jota en missään nimessä halua jättää väliin.

Susa kirjoittaa haasteesta näin:
Onko teillä monia kirjoja, joiden lukemisesta on jo suorastaan iäisyys, mutta yhä vaalitte tuota lukukokemusta rakkaana, puhuttelevana ja ikimuistoisena? Lempikirjoja kysyttäessä luettelette yhä noita samoja kirjoja, vaikka lukemisesta olisikin jo niin pitkä aika. Mietittekö koskaan, tuntuisiko kirjan lukeminen enää yhtä mullistavalta, hienolta kokemukselta vai oletteko jopa lukeneet jo uudestaan joitakin vanhoja suosikkejanne vuosien takaa?

Valitse vähintään kolme sellaista kirjaa, jotka ovat aikanaan tehneet sinuun niin vahvan vaikutuksen, että edelleenkin muistelet kirjoja kaihoten ja saatat jopa nimetä ne lempikirjoja kysyttäessä. 

Kirjojen lukemisesta täytyy olla vähintään viisi vuotta aikaa, mielellään toki enemmänkin. Mutta koska blogini lukijakunta on iältään uskoakseni kaikkea noin 20-60 vuoden väliltä, ei tuo raja voi siksi olla esimerkiksi 10 vuotta, vaikka sitä alunperin ajattelinkin.

Lukuaikaa on vuoden loppuun asti. 

Aion lukea haasteen puitteissa ainakin seuraavat kolme kirjaa:
- Michael Cunningham: Tunnit
- Arundhati Roy: Joutavuuksien jumala
- Kate Atkinson: Museon kulisseissa

Kaikki kolme kirjaa olen lukenut yli kymmenen vuotta sitten, Atkinsonin kirjan luultavasti vuonna 1997 ja Joutavuuksien jumalan varmuudella kesällä 1999. Tunnit taas olen lukenut vuonna 2001 (siitä olen tuolloin myös kirjoittanut kirjapäiväkirjaani - mielenkiintoista katsoa täsmäävätkö ajatukset ja tuntemukset edelleen).

"Jännitän" eniten Cunninghamin kirjan lukemista, koska se oli aikoinaan minulle todella tärkeä kirja ja huikea lukukokemus. Pidin kyllä myös kovasti noista kahdesta muustakin ja pidän niitäkin lempikirjoinani. Silti ne eivät nouse mielessäni ja muistikuvissani yhtä merkittäviksi kuin Tunnit. Mikähän on tilanne lukemisen jälkeen?

11 kommenttia:

 1. Kiva kun tartuit haasteeseen! Cunninghamin Tunnit on ollut minunkin yksi suosikki, tykkäsin myös elokuvaversiosta!

  VastaaPoista
 2. Onpas kiva! Mä olen lukenut sekä Tunnit että Joutavuuksien jumalan ihan tässä parin viime vuoden aikana ja tykänyt niistä molemmista. Museon kulisseissa sen sijaan on minulle tällainen nostalgiakirja, sillä se oli aivan ihana silloin joskus. Olen myöhemmin miettinyt, että onko se oikeasti hyvä, kun kirjailijalta ei ole käännetty kuin kaksi kirjaa. :D

  VastaaPoista
 3. Susa, Tunnit on kyllä huikea sekä kirjana että elokuvana. Nyt se sitten nähdään, mitä tykkään kirjasta tällä hetkellä.

  Marjis, taitaa olla samansuuntainen kirjamaku meillä. :-) Mietin joskus, että eikö Atkinson ole kirjoittanut mitään uutta, mutta onhan häneltä tullut vaikka miten monta kirjaa parin suomennetun lisäksi. Jospa sitä joskus innostuisi lukemaan ne in english.

  VastaaPoista
 4. Mahtava idea! Tunnit ja Joutavuuksien jumala ovat myös omia suosikkejani. Tuntien lukemisesta on jo vuosia aikaa, mutta Joutavuudet olen sentään lukenut viimeisimmän kerran viime vuoden lopulla. Jännä kuulla, vastaavatko kirjat lukumuistojasi näin vuosien jälkeen. :)

  VastaaPoista
 5. Mikä ihana haaste. Itselläni on monta kirjaa, joita muistelen kaiholla ja haluaisin lukea uudestaan, mutta vielä enemmän on kirjoja, jotka odottavat lukemista:( Ihan harmittaa.

  VastaaPoista
 6. Tunnit on yksi suosikkikirjani. Luin sen joskus 2001-2002 ja sikäli kirja sopisi ajallisesti nostalgiahaasteeseen, mutta taidan lukea pari muuta kirjaa. Yksi niistä on sellainen, jonka muistan sinunkin lukeneen, mutta en vielä paljasta sitä. ;)

  VastaaPoista
 7. Tunnit on loistava kirja, mutta myös elokuva on harvinaisen hyvin onnistunut kuten sinä ja Susakin kirjoititte. En ole kirjaa lukenut toistamiseen, mutta elokuvaan palaan aina silloin tällöin, joten sitä en myy kirppiksellä, kuten monille muille leffoille käy yhden katsomisen jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Piti tulla heti kommentoimaan, nimittäin sain juuri tiedotteen, että Schildts julkaisee syksyllä suomeksi lisää Atkinsonia!

  Ihan tavallisena päivänä on dekkarisarjan aloitusosa. Loputkin sarjasta aiotaan julkaista. En erityisemmin pidä dekkareista, mutta aion kyllä kokeilla tätä! :)

  VastaaPoista
 9. Marjis, vastasin sulle jo meileitse, kun ei sun kommenttia heti näyttänyt. Piti käydä hyväksymässä kommenttisi, vaikka mulla ei edes ole sellaista asetusta. Ihmettelen kuin se nyt sillai teki. ;-)

  Mukava tietää, että on luvassa lisää Atkinsonia. Kiitos sulle tiedosta!

  VastaaPoista
 10. Tämä blogger on sekoillut kyllä tänä keväänä aika tavalla. Mutta hyvä, että kommnetti löytyi! :D

  VastaaPoista
 11. Ai niin, onkohan sulla päällä sellainen sääntö, että vanhempiin teksteihin tulevat kommentit tulevat tarkastukseen ennen kuin ne julkaistaan?

  VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!