keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Lyhytarvio: Kaukosen Vihkivedet

Katja Kaukonen: Vihkivedet. WSOY. 2012. 219 sivua.

Päivät kuluivat, eivät he puhuneet asiasta. Yritin päätellä äidin ilmeistä ja äänestä, mitä hän mietti. Olin mahdollisimman helppo lapsi. En huudellut rantaan katsomaan jokaista onkimaani kalaa, autoin kotitöissä, kerroin miten ihana kesä minulla oli ja kuinka hyvältä kaikki maistui, talkkunaviilikin. Äiti katsoi minua ja hymyili, ei se ollut aitoa. Oli samanlainen valheellinen hyvänolontunne kuin ennen ukkosenilmaa. Tiesi, että sellaista lämpöä seuraa rankkasade, kattoa hakkaavat rakeet.  (Novellista Aloitin tinasotilaista.)

Ihastuin viime vuonna Katja Kaukosen rikkaaseen kieleen lukiessani hänen esikoisteostaan Odelma. Tänä syksynä ilmestyneessä novellikokoelmassa Vihkivedet  kirjailijan kieli on edelleen todella hienoa ja kaunista, mutta novellien maailma ei ole yhtä arvoituksellinen ja myyttinen tai kansanrunoudesta vaikutteita ammentava kuin Odelmassa. Silti, tai ehkä juuri siitä syystä, pidin tästä kirjasta vieläkin enemmän kuin Odelmasta.

Vihkivedet koostuu yhteensä 13 novellista, joista etenkin lapsuuteen keskittyvät ja lapsen näkökulmaa avaavat neljä ensimmäistä novellia koskettivat minua syvästi. Toki kirjassa oli paljon muitakin hyviä, elämää viisaasti luotailevia tekstejä, joita lukiessa saatoin vain ihastella kielen notkeutta ja sanojen kaunista rytmiä. Vaikka Vihkivedet on vahva kokoelma, niin etenkin kokoelman loppupuolella oli jonkin verran epätasaisuutta.

Kaikkineen Vihkivedet on kirja, josta pitäisi kirjoittaa pitkästi sen hienoutta ylistäen, mutta ilmeisesti kaamos on kajonnut sanaiseen arkkuuni, enkä oikein osaa nyt kirjoittaa erinomaisistakaan kirjoista pitkiä ja perusteellisia arvioita.

8 kommenttia:

 1. Aikaa lukemiselle ei koulukiireiden lomassa tunnu löytyvän, harmittaa. Tämä novellikokoelma kiinnostaa. Kansi on simppelin pysäyttävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kirjassa on tosiaan hieno kansi. Yksinkertainen, mutta puhutteleva.

   Mulla taas on ihan hyvin aikaa lukemiselle ja olisi kirjoittamisellekin, mutta en vain oikein saa aikaiseksi postauksia. Syksy vaikuttaa aina minuun näin.

   Poista
 2. Lyhyestä virsi kaunis. Hyvin osasit tiivistää. Energiaa kaamokseen ja lukulampun tuiketta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos elma Ilona!

   Jostain energiaa pitäisi kyllä saada. Onneksi on olemassa kirjat, jotka vievät pois tästä pimeydestä. Ja onneksi nyt tuli lunta myös tänne meille päin.

   Poista
 3. Hieno kokoelma, kerta kaikkiaan. Minäkin pidin, mutta Odelma teki minuun vielä suuremman vaikutuksen. Näiden kahden kirjan perusteella uskallan pitää Kaukosta yhtenä suosikkikirjailijani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaankin hieno kirja. Mie taas pidin tästä enemmän kuin Odelmasta. Oli helpompi ja realistisempi kirja, vaikka onhan tässäkin kalevalaista ja myyttistä maailmaa. Odelma pitäis varmaan lukea toistamiseen, että aukenisi paremmin.

   Tänään sanoin lukupiirissä, että mielestäni Kaukonen on yksi parhaista suomalaisista nykykirjailijoista (esittelin Vihkivedet ja pari muuta kirjaa ennen kuin aloimme käsitellä varsinaista lukupiirikirjaamme).

   Poista
 4. Mitäpä sitä lavertelemaan, joskus vähemmän on enemmän :)

  Odelma ihastutti, vaikutti ja jätti vähän hämilleen, Vihkivedet on vielä lukematta, mutta odotan sitä innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimenomaan. Lavertelen suullisesti niin paljon, että on hyvä edes kirjallisesti olla välillä lyhytsanainen. ;-)

   Minutkin Odelma sai hämilleen, vaikka se tosi hieno kirja onkin.

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!