sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Taattua laatua: Shieldsin Ruohonvihreää


Carol Shields: Ruohonvihreää. Otava 2013 [2012]. Englanninkielinen alkuteos The Box Garden (1977). Suomentanut Hanna Tarkka. 261 sivua.

Kanadalaisen Carol Shieldsin alunperin jo vuonna 1977 ilmestynyt Ruohonvihreää on kirjailijan esikoisromaanin Pikkuseikkoja (Small Ceremonies) sisarteos. Näissä kahdessa kirjassa tarkastellaan kahden siskoksen elämää: Pikkuseikat keskittyy Judithiin ja Ruohonvihreää vastaavasti Charleeniin.
Vaikka Shields teki läpimurtonsa vasta 1990-luvulla, niin Pikkuseikoissa ja Ruohonvihreässä näkyy jo hänen taidokkuutensa arjen ja etenkin naisen elämän kuvaajana.

Ruohonvihreän päähenkilö Charleen Forrest on Vancouverissa asuva runoilija, joka ei ole aikoihin julkaissut runoteosta eikä ole pariin vuoteen kirjoittanut juuri mitään. Aikaa kirjoittamistyöhön hänellä kyllä olisi, sillä hänen pestinsä neljä kertaa vuodessa ilmestyvän Kasvitieteellisen aikakauskirjan työntekijänä on osa-aikainen. Runoilijuus onkin kirjan nykyisyydessä Charleenille ennemminkin rooliasu kuin todellisuutta.

Aikakauskirja antaa Charleenille elannon, minkä lisäksi lehden päätoimittaja ja Charleenin esimies Doug on myös ystävä. Savaget eli Doug ja tämän vaimo Greta ovat lisäksi yhdysside Charleenin entiseen mieheen Watsoniin, joka on jättänyt vaimonsa ja poikansa Sethin tavoitellessaan omia unelmiaan. Aikakauskirja on Charleenille merkittävä myös sikäli, että lehden kautta hän on löytänyt kirjeenvaihtoystävänsä Veli Adamin.

Arvoituksellinen Veli Adam kiehtoo Charleenia, joka vaalii Sethin kanssa antaumuksella tämän lähettämistä ruohonsiemenistä kasvanutta pienoisnurmikkoa. Charleen kirjoittaa Veli Adamille ja muutamalle muullekin henkilölle säännöllisesti kirjeitä. Iltapäivät kuluvatkin enimmäkseen kauppareissujen, kirjeenvaihdon, lukemisen ja murehtiminen parissa, mutta joskus Charleen tapaa miesystäväänsä Eugenea tai käy kävelyretkillä.

Charleenilla on kompleksinen suhde äitiinsä, joka on jäänyt yli kymmenen vuotta sitten leskeksi, sairastanut rintasyövän ja on nyt Charleenin yllätykseksi menossa naimisiin. Kirjan nykyhetkessä Charleen matkustaa junalla miesystävänsä Eugenen kanssa äitinsä häihin Torontoon, tapaa lapsuuskodissaan siskonsa Judithin ja tämän miehen Martinin sekä tutustuu äidin sulhaseen Louisiin. Muutakin kyllä tapahtuu, muttei siitä tässä sen enempää.

Ruohonvihreää on sikäli tyypillinen Shieldsin kirja, että paljon jää pinnan alle, kertomatta. Kirjassa olisi aika paljonkin analysoitavaa ja pohdittavaa, mutta ainakin minulle jäi parhaiten mieleen äiti-tytär-suhde, jossa loppujen lopuksi tapahtuu jonkinlaista seestymistä. Äidin hahmo on kuvattu kirjassa hyvin ja etenkin äidin sisustuspuuskien kuvaus on herkullista. Ainakin minun oli lukijana helppo samaistua Charleenin tuntemuksiin suhteessa äitiin, vaikken sinällään päähenkilöön samaistunutkaan enkä aina ymmärtänyt tämän toimintaa ja ajatuksenjuoksua.

Ruohonvihreää on kyllä täyttä Shields-laatua, mutta ei siitä kuitenkaan tullut Shields-suosikkiani. Vaikka en antaisi kirjalle ihan viittä tähteä (jos tähtiä vielä antaisin), niin tokihan viihdyin erittäin hyvin tämänkin romaanin parissa.

9 kommenttia:

  1. Anna, kuvailet kirjaa hyvin. Kun luin tätä, minusta tuntuu, että oli taas Ruohonvihreässä. Pidin kirjasta paljon ja kiinnostavaa oli titysti tuo äiti-tytärsuhde sltäkin osiin, miltä Shields ei kaikkea kirjoittanut ulos: Rivien välit kertoivat paljon. Oih, onneksi omistan suurimman osan Shieldsin teoksista ja voin palata näihin millä hetkellä tahansa.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Leena! Minäkin onnellinen omistan aika monta Shieldsin teosta, ja olen joitakin kirjoja lukenutkin useamman kerran. Ellei on ollut suosikkini, mutta saa nähdä, puhutteleeko se minua vielä toisellakin lukukerralla. On se vain ihanaa, kun on olemassa luottokirjailijoita, joiden teokset eivät koskaan petä. Shields on mulle sellainen.

      <3

      Poista
  2. Tämä ei ole minulle tärkein Shields. Shields on minulle tärkeä kirjailija, kun Atwood on kulkenut niin toisia teitä alun jälkeen. Kuvittelen omistavani suomennetut Shieldsit. Toivoisin, että niitä kääntyisi lisää, löytyisi jostain.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä tämä minullekaan ole tärkein Shields, vaikka laadukas romaani onkin. Myös mulle Shields on jo ollut pitkään tärkeä kirjailija. En muuten osaa sanoa, onko Shieldsin koko tuotanto jo suomennettu. Pitäisi ihan tutkia asiaa.

      Poista
  3. Oli ihana palata kirjan tunnelmiin juttusi myötä, kiitos :)

    Shields on niin taitava arjen kuvaaja! pitäisikin lukea häneltä taas jotakin, muistaakseni olen lukenut tämän teoksen lisäksi ainakin Pikkuseikkoja ja Kaiken keskellä Mary Swann, joka jostain syystä jäi näistä kirjoista minulle etäisimmäksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Shields on yksi parhaista kirjailijoista. Siis minun mielestäni. Mary Swann on heikoin Shieldsin kirjoista eikä sen perusteella kannata tehdä mitään johtopäätöksiä. Minun suosikkini on Ellei, mutta toki kaikki kirjailijatteren kirjat ovat upeita (mainittua Mary Swannia lukuun ottamatta). Olen joskus kirjoittanut jossain, että Shieldsiä lukiessa mulle tulee tunne kotiinpaluusta.

      Poista
  4. Oli ihana palata kirjan tunnelmiin juttusi myötä, kiitos :)

    Shields on niin taitava arjen kuvaaja! pitäisikin lukea häneltä taas jotakin, muistaakseni olen lukenut tämän teoksen lisäksi ainakin Pikkuseikkoja ja Kaiken keskellä Mary Swann, joka jostain syystä jäi näistä kirjoista minulle etäisimmäksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinun kommentit muuten tulee mulle aina tuplana. Eihän se sinällään haittaa, mutta mietin vaan mistähän johtuu.

      Poista
  5. Hei,olen huomannut, että kommenttini tulevat tuplana. Huomasin tänään, että aiheesta on keskusteltu myös facebookin puolella: joidenkin blogger-tilien kohdalla tätä tuplausta (jopa triplausta) esiintyy. Olen huomannut, että tuplaus ilmestyä kommenttikenttään sen jälkeen kun olen lähtenyt jo pois ko. postauksesta.

    Tarkistin kirjastopostaukseesi lisäämäni kommentin ja kas vain, sinne se tuplaus oli taas ilmestynyt. Harmillista.

    VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!