sunnuntai 1. syyskuuta 2013

Tule lukemaan lukutaidon hyväksi!

Miltähän tuntuisi, jos en osaisi lukea? Millainen olisin? Millainen olisi maailmankuvani? Mistä kaikesta olisin jäänyt paitsi? 
Lukutaito on yksi tärkeimmistä taidoistamme, mutta samalla minulle, kuten monelle muullekin itsenstäänselvyys. Emme välttämättä tule ajatelleeksi, ettei lukutaito todellakaan ole maailman kaikkien ihmisten ulottuvilla. Maailmassa on tällä hetkellä lähes 800 miljoonaa lukutaidotonta aikuista ja vain kolmannes maailman lapsista saa käydä koulua. Erityisesti pakolaisille ja paluumuuttajille lukutaito on arvokas taito heidän aloittaessaan uutta elämää.

On luontevaa, että me kirjabloggaajat, jotka elämme kirjojen kautta ja joille lukeminen on erityisen rakas taito, pyrimme omalta osaltamme edistämään lukutaitoa. Reilut kaksikymmentä kirjabloggaajaa osallistuukin Suomen Pakolaisavun Lukutaitokampanjaan lukijoille hyvin luontevalla tavalla - lukemalla. (EDIT: Torstaina 5.9. peräti 32 kirjablogia on ilmoittautunut olevansa mukana kampanjassa.)

Tarkoituksena on lukea 6.9.-13.9. välisenä aikana mahdollisimman paljon ja lahjoittaa jokaisesta luetusta kirjasta yksi euro lukutaitokampanjaan. Samalla haastamme myös blogiemme lukijat ensinnäkin mukaan lukemaan lukutaidon hyväksi ja toiseksi levittämään sanaa Suomen Pakolaisavun tekemästä tärkeästä työstä lukutaidon hyväksi.

Kaikki kampanjan aikana kerätyt varat ohjataan lyhentämättöminä Suomen Pakolaisavun lukutaitotyöhön. Lukutaitokoulutusta järjestetään pakolaisille ja paluumuuttajille tällä hetkellä Sierra Leonessa, Liberiassa, Ugandassa ja Thaimaassa. 
Jokainen euro on lukutaidotyössä tärkeä. Esimerkiksi neljällä eurolla saadaan hankittua koulutarvikkeet yhdelle lukutaito-opiskelijalle, kun taas 52 eurolla Pakolaisapu pystyy järjestämään 9 kuukauden pituisen koulutuksen yhdelle lukutaidottomalle. 
Lisätietoa Suomen Pakolaisavusta löydät muun muassa täältä ja täältä. Kirjabloggaajien keräys- ja lahjoitussivulle puolestaan pääset tästä. (Noilta sivuilta olen myös poiminut postauksen kuvan sekä tiedot Pakolaisavusta ja lukutaitokampanjasta.)

Hyvä blogini lukija, tulethan lukemaan lukutaidon hyväksi!

PS. Luultavasti en kampanjaviikon aikana ehdi lukea kovinkaan montaa kirjaa, ja jos ehdinkin, niin en ainakaan ehdi heti postailla lukemistani kirjoista. Siksipä otin varaslähdön kampanjaan ja tein jo tämän viikonlopun aikana pienen lahjoituksen. Lisäksi lupaan, että jokaisesta tuon kampanjaviikon aikana tekemästäni postauksesta lahjoitan kampanjaan kaksi euroa (tässäpä oikein oiva porkkana laiskahkolle postaajalle...).

2 kommenttia:

 1. Osallistun! Aion lukea viisi kirjaa, joka toivottavasti innostaa lukijoita lahjoituksiin. Olen jo vähän valinnutkin, mitä ehkä lukisin... Tämänhetkinen tilanne edellyttää lyhyitä ja suht helppoja kirjoja, ja onneksi istun päivittäin tunnin junassa, joten siitä saa jo hyvää lukuaikaa.

  Tämä on kaikkein kivoin haaste, minkä olen blogiaikanani kohdannut. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin tämä on oikein mahtava haaste! On laajempaakin merkitystä (enkä nyt todellakaan tarkoita, etteivät muutkin haasteet olisi mukavia, tärkeitä ja merkittäviä, vaikka ne rajoittuvatkin yleensä meidän kirjabloggaajapiiriimme).

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!