keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Blogistanian Finlandia 2012 -ehdokkaani

Blogistanian Finlandia -kilpailu on alunperin Sallan lukupäiväkirjasta liikkeelle lähtenyt tapahtuma, jonka tarkoituksena on lisätä kotimaisen kirjallisuuden laaja-alaista lukemista.

Vaikka Salla on omassa blogissaan (ks. täällä) selittänyt kilpailun säännöt, niin kerron lyhyesti kilpailun periaatteista. Tämänkertaisessa kilpailussa toisistaan mittaa ottavat vuonna 2012 ilmestyneet suomen-, ruotsin- ja saamenkieliset kaunokirjalliset teokset eli  romaanit, novelli- ja runokokoelmat sekä sarjakuvat.

Kilpailuun voivat ottaa osaa bloggaajat, jotka kirjoittavat blogiinsa kirjoista. Kukin bloggaaja saa asettaa ehdolle vähintään yhden ja enintään kolme teosta, joille annetaan 1-3 pistettä. Ehdolle voi asettaa vain sellaisia kirjoja, jotka bloggaaja on lukenut ja joista hän on kirjoittanut blogiinsa arvion.

Blogistanian Finlandia 2012 tulokset julkaistaan 2.1.2013 klo 20.00.

Oma ehdokaslistani lyhyine perusteluineen:

3 pistettä
Ulla-Lena Lundbergin Jää on minulle paitsi paras vuonna 2012 ilmestynyt kotimainen teos, niin se asettuu muutenkin omassa arvosteluasteikoissani viime vuonna lukemieni kirjojen kärkikaartiin. Vaikutuin kirjan kielestä ja kerronnan rauhallisesta temmosta sekä luonnon, saaristolaisyhteisön ja pappisperheen elämän kuvauksesta. Jää on koskettava, syvällinen ja monitahoinen teos - kirjallisuutta parhaimmillaan.

2 pistettä
Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat oli sekin yksi viime vuoden parhaista lukukokemuksista. Viron historiaa yksilötasolla luotaileva teos oli kieltämättä vaativampi kuin Oksasen aiempi teos Puhdistus, muttei kuitenkaan yhtään huonompi. Kerronnallisesti ja rakenteellisesti uusin romaani on haastava, mutta loppujen lopuksi myös palkitseva.

1 piste
Katja Kaukosen Vihkivedet on vesiteemaa monesta näkökulmasta tutkiskeleva novellikokoelma, josta yllättäen pidin enemmän kuin Kaukosen esikoisteoksesta Odelma.  Erityisesti kirjan lapsuutta kuvaavat ja lapsiaiheiset novellit vaikuttivat minuun vahvasti. Kaukonen kirjoittaa rikasta ja sujuvaa kieltä ja myös tässä, kuten esikoisteoksessaankin, ammentaa vaikutteita kansanrunoudesta.

6 kommenttia:

 1. Kiitos kun muistutit Kaukosesta, näitä kiinnostavia kotimaisia on niin paljon! Lundbergin lukemista odotan myös kovin.

  VastaaPoista
 2. Kiva kun Sofi Oksanen tuli listoille, vähän harmitti kun omaltani jätin sen pois - oli niin paljon upeita valittavana.

  VastaaPoista
 3. Ihanaa, ääni Vihkivesille! <3 Se oli ensimmäinen omalta listaltani tipahtanut kirja, sen äänestämättä jättäminen tuntui tosi pahalta.

  Ja Jää, oi! <3

  VastaaPoista
 4. minäkin mietin, ettei Vihkivesille tullut ääniä, mutta täällä sentään!

  VastaaPoista
 5. Vihkivedet oli hieno, olisin voinut laittaa omallekin listalleni, mutta en sitten kuitenkaan... Hmmm... hyviä kirjoja on vain niin paljon!

  VastaaPoista
 6. Vihkivedet on tosiaan hieno kirja ja onneksi joku muukin oli sitä äänestänyt. Nuo kaksi muuta ovatkin sitten enemmän esillä muidenkin listoilla.

  Mie en lukenut kovinkaan montaa kotimaista viime vuonna ilmestynyttä kirjaa enkä edes postannut kaikista lukemistani. Esimerkiksi Bargumin hienon Syyspurjehduksen luin, mutten koskaan siitä postannut. Mutta nämä kaikki kolme listalle nostamaani ovat huikeita kirjoja ja välttämättä muut kirjat eivät olisi näitä ohittaneet, vaikka olisin enemmänkin ehtinyt kotimaisia uutuuksia lukea ja niistä postata.

  VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!