sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Osallistumiseni Ihminen sodassa -lukuhaasteeseen

Eniten minua kiinnostaa tie -blogin Suketus ideoi vuosi sitten marraskuussa mainion Ihminen sodassa -lukuhaasteen. Haasteen puitteissa oli tarkoitus lukea sotaan liittyvää kirjallisuutta. Haaste loppuu viikon kuluttua 30.11. eli samana päivänä, kun talvisodan syttymisestä tulee kuluneeksi 75 vuotta. (Haasteesta lisää täällä).

Lähdin innolla mukaan lukuhaasteeseen, ja sain luettua kuusi sota-aiheista kirjaa. Näin ollen pokkaan kersantin sotilasarvon (haasteessa pystyi saavuttamaan kirjojen määrällä erilaisia sotilasarvoja).


Lukemani kirjat ovat:

Mary Ann Shaffer & Annie Barrows: Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville. 2011 [2010].
Heidi Köngäs: Dora, Dora. Otava. 2013 [2012].
Anni Kytömäki: Kultarinta. Gummerus. 2014.
Anilda Ibrahimi: Ajan riekaleita. Tammi. 2013.
Kate Atkinson: Elämä elämältä.  Schildts & Söderströms. 2014. 
Tanja Pohjola: Lintu pieni. Atena. 2014.

Kolme näistä kirjoista sijoittuu Suomeen. Yhdessä käsitellään tai sivutaan Suomen sisällissotaa (Kultarinta) ja kahdessa jatkosotaa (Dora, Dora ja Lintu pieni). Kirjallinen piiri perunankuoripaistoksen ystäville sekä Elämä elämältä ajoittuvat osittain toiseen maailmansotaan, kun taas Ajan riekaleissa keskiössä on Balkanin alueen sisällissota.

Johtuneeko aihepiiristä (todennäköisesti ei), mutta joka ikinen näistä kirjoista jätti jäljen ja vaikutti minuun vahvasti. 


Kiitos Suketukselle hienon haasteen järjestämisestä!

14 kommenttia:

 1. Hyvän kuuloisia kirjoja. Itse olen näistä lukenut vain Kultarinnan, mutta oikeastaan kaikki muut viisi voisin aivan hyvin lukea myös. Etenkin Balkan kiinnostaa minua paljon.

  Kiva, että osallistuit haasteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä kaikkia näitä kirjoja. Kaikki upeita teoksia. Erityisesti tuo Lintu pieni yllätti minut positiivisesti.

   Poista
 2. Hitsi Anna ja kiitos, minähän luin just tuon loistavan Lintu pieni!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, Lintu pieni on hieno romaani. Se on meillä joulukuussa lukupiirikirjanakin.

   Poista
 3. Hieno lista, Anna! Tämä oli hyvä haaste ja toi hyviä kirjoja nenän eteen. Olen lukenut listaltasi Dora Doran ja Kultarinnan, mutta muutkin kiinnostaisivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä nämä kaikki olivat erittäin kiinnostavia kirjoja. Luultavasti olisin lukenut kaikki ilman haastettakin, mutta haaste motivoi postaamaan näistä. Ja toki myös miettimään sitä, miten paljon sota ja sodan vaikutukset ovat läsnä kirjallisuudessa.

   Poista
 4. Mitään näistä en ole lukenut, tuo Atkinson kuulostaa kyllä kiinnostavalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Atkinson onkin erittäin mielenkiintoinen. Suosittelen kyllä muitakin.

   Poista
 5. Samat fiilikset kuin sinullakin, haasteen ansiosta tuli koettua melkeinpä vuoden parhaat lukukokemukset. Tästä listastasi sainkin taas hyviä lukuvinkkejä. Esim. Lintu pieni on mennyt minulta aiemmin ohi, täytyy laittaa se lukulistalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lintu pieni ilmestyi muistaakseni loppukesästä eikä se ole ollut paljonkaan esillä blogeissa. Mie onnekas sain kirjasta arvostelukappaleen, muuten olis varmaan multakin mennyt ohi. Kannattaa se lukea, on nimittäin hieno kirja.

   Poista
 6. Minäkin luin Dora, Doran tämän haasteen innoittamana, tykkäsin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidin Dora, Dorasta, vaikka se paikoin ahdisti ja sai minut vihaiseksi. Mutta hyvä kaunokirjallisuus nostaa tunteita pintaan - ja hyvä niin.

   Poista
 7. Oi mikä valikoima! ainakin kaikki alemmassa kuvassa näkyvät kirjat ovat lukulistallani. Ajan riekaleita onkin ihan pian tulossa lukuun, rakastuin Ibrahimiin Punaisessa morsiamessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ibrahimi on myös mulle yksi parhaista viime vuosien löydöistä. Upeita kirjoja kirjoittaa.

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!