keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Kotimaisten 2000-luvun romaanien top5

Helsingin Sanomissa on käynnissä meitä kaikkia kirjallisuuden harrastajia kiinnostava äänestys, jossa valitaan paras 2000-luvulla ilmestynyt kotimainen romaani. Kuka tahansa voi ehdottaa omia suosikkejaan listaamalla korkeintaan viisi kirjaa, joille voi antaa 1-5 pistettä.

Täällä toisen tähden alla -blogin Jaana ehti ensimmäisenä julkaisemaan listansa myös täällä blogistaniassa, ja hänen esimerkkiään seuraten laadin oman listani. Tällä samalla vastauksella osallistun myös Hesarin kyselyyn. En harkinnut valintojani kovinkaan pitkään tai perusteellisesti, joten luultavasti jo huomenna  olen eri mieltä valinnoistani.

1. Bo Carpelan: Lehtiä syksyn arkistosta (5 pistettä)

Teemoiltaan vahva ja puhutteleva, kielellisesti mykistävän kaunis ja koskettava. Upea kirjallinen tilinpäätös hienolta kirjailijalta.

2. Sofi Oksanen: Puhdistus (4 pistettä)

Vaikuttava ja rankka, mutta samalla upea lukukokemus. Kirja, joka todellakin vei mukanaan, sillä luin kirjan puoliväliin asti keskeytyksettä.

3. Sirpa Kähkönen: Hietakehto (3 pistettä)

Ajankuvaltaan pätevä, erittäin hyvin kirjoitettu kuvaus tavallisten ihmisten elämästä poikkeusaikojen myllerryksessä. Mikrohistoriaa parhaimmillaan.

4. Katja Kettu: Kätilö (2 pistettä)

Kielellisesti ja kerronnallisesti upea. Väkevä ja raadollinen romaani naisena olemisesta ja rakkaudesta sota-aikana. Käsittelee ansiokkaasti sodan vaiettua historiaa.

5. Ulla-Lena Lundberg: Jää (1 piste)

Koskettava ja kaunis, turhia kikkailuja kaihtava teos, jonka  kerronta ja kieli on hidastempoista ja rauhoittavaa.

Hyvin naispainotteinen lista, kuten huomaatte. Ja lähinnä ihan lähivuosina ilmestyneitä romaaneja, mikä johtuu puhtaasti siitä, että olen pitänyt blogia pari vuotta ja täältä sitten oli hyvä suosikkeja etsiä. Siten listalta jäi pois useita ennen blogiaikaa lukemiani upeita kirjoja (esim. Westön Missä kuljimme kerran, Fagerholmin Säihkeäyttämö, Väisäsen Vanikan palat), mutta kun kaikkia hyviä kirjoja ei voinut äänestää...23 kommenttia:

 1. Minun listalleni saattaisi päätyä kolme samaa kirjaa, Jää nyt ainakin varmasti ja Kähköseltä jokin :). Puhdistusta ja Kätilöä en ole vielä lukenut, mutta luultavasti luen joskus.

  VastaaPoista
 2. Puhdistus ja Jää nousisivat minun listani kärkipäähän, sekä myös Ollikaisen Nälkävuosi. Kätilöä en ole vieläkään saanut luetuksi vaikka pitäisi! :)

  VastaaPoista
 3. Lehtiä syksyn arkistosta on upea, samoin Jää. Puhdistus on vaikuttava, sitä on vaikea unohtaa.

  Minun pitäisi alkaa viimeinkin lukea Westön kirjoja. Olen aika varma, että pitäisin niistä.

  VastaaPoista
 4. Olen lukenut listaltasi kaksi kirjaa (Puhdistuksen ja Jään) ja niistä Puhdistus pääsi minunkin listalleni. Kähköstä pitäisi varmaan lukea; hänen kirjojaan kehutaan niin paljon.

  VastaaPoista
 5. Kaikki listasi kirjat olen lukenut. Hyviä ovat kaikki, Kätilön, Lehtiä syksyn arkistosta jättäisin Top5-listalta pois ja tilalle tulisi Westön Missä kuljimme kerran, Fagerholmin Säihkenäyttämö tai Amerikan tyttö.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen listaus, voi kunpa ehtisin naputella omankin... :) Puhdistus on huippu!

  VastaaPoista
 7. Minä olen lukenut näistä Puhdistuksen ja Jään, mutta kumpikaan ei päädy omalle listalleni. Westö sinne sen sijaan ilman muuta menee, suosikkini <3 Harmittaa, kun Kätilö on vieläkin lukematta, mutta kyllä sen aika vielä tulee. Samoin Lehtiä syksyn arkistosta.

  VastaaPoista
 8. Hieno listaus, tuota Carpelanin teosta en ole lukenut, mutta uskon hänen pisteesi ansainneen.

  Oikein ihanaa viikonloppua, Anna Elina.<33333

  VastaaPoista
 9. Kiitos kommenteistanne kirjaystävät! Olipa mukava tulla töistä ja löytää blogista monta mukavaa kommenttia. :-)

  Nämä listaukset ovat niin makuasioita - ja hyvä niin. Se, mitä milloinkin pitää hyvänä, vaihtelee samallakin lukijalla aika lailla.

  VastaaPoista
 10. Puhdistus on vaikuttava teos, mutta omaan listaani se ei päässyt. Halusin laittaa siihen sellaisia, joita ei monelta lukijalta tullut kuten Eve Hietamiehen Tarhapäivän sekä Mia Vänskän Saattajan.

  Katja Ketun Kätilö on ehdottomasti jossain vaiheessa lukulistallani.

  terveisin Salainen blogiystävä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, jännittävää. :-)

   Mulla on sen verran iso aukko sivistyksessä, etten ole lukenut Eve Hietamiestä enkä Mia Vänskää. Pitänee korjata tuo sivistyksen aukko ja aloittaa mainitsemistasi kirjoista.

   Poista
 11. Hieno lista :)

  Puhdistus oli minunkin listallani kolmosena, oletan sen olevan suhteellisen kärjessä äänestyksessä.

  Bo Carpelanin Lehtiä syksyn arkistossa on minulla vasta lukulistalla. Tunnustan, että en ole lukenut Kettua enkä Kähköstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin uskon, että Puhdistus on ihan kärkipäässä äänestyksessä, on se verran hyvä kirja. Carpelia suosittelen, kuten myös Kähköstä ja miksei myös Kettua. Kätilö on aika raadollinen, joten ei ihan kaikkiin mielialoihin sovi.

   Poista
 12. Sama juttu kuin Jokkella edellä eli Carpelan on lukematta. Tämä on taas hyvä muistutus, mihin suunnistaa seuraavalla kirjastoreissulal.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kyllä menetin sydämeni tuolle Carpelanin kirjalle, kun se on niin viisas kirja. Ja vielä niin hyvin kirjoitettu.

   Poista
 13. Carpelan on hieno, mutta ei kuitenkaan ihan päässyt top-vitoseeni. Kätilökin tekin suuren vaikutuksen, mutta jotenkin se ei ole kuitenkaan noussut sellaiseksi kirjaksi, joka jäisi mieleen eloon. Kummalista sinällään, sillä sehän oli hyvin aisitillisesti hyvin vahva teos.

  Neljä naista löytyy minunkin listaltani, mutta se ei ole mikään tietoinen päätös suosia naisia, vaan perustuu ihan lukukokemuksiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä minäkään tietoisesti naisia listalle nostanut. En muutenkaan valitse kirjoja kirjoittajan sukupuolen mukaan. Muut asiat ovat luettavan kirjan valinnan taustalla.

   Mulle tuo Carpelan kyllä kolahti ihan täysillä toissasyksynä. Sopi jotenkin silloiseen mielialaan ja elämäntilanteeseen.

   Poista
 14. Puhdistus on minunkin listallani. Muita en olekaan lukenut, mutta hyvä aikomus minulla on ne jossain vaiheessa lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhdistus näyttää olevan aika monen listalla, enkä ihmettele. On se vaan vaikuttava teos.

   Poista
 15. Pari samaa minullakin. Alkaa hahmottua, nyt vielä loppuhiontaa...

  VastaaPoista
 16. Minua vaivaa, kun en ole lukenut Carpelanin Lehtiä syksyn arkistosta. Olen varmaan blogistanian siitä mitään tietämättä Carpelanin ihailija ja monet hänen kirjansa minulla on signeerattuna: Rakkaalle Leena-serkulle. Ehkä en halua tajuta, että hän on poissa...

  Kätilö: Yes!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että nimenomaan sinä pitäisit tuosta Carpelanin viimeiseksi jääneestä teoksesta. Minulle se oli lähes kirjallinen täysosuma kaikessa kauneudessaan ja elämänviisaudessaan. Mutta ymmärrän kyllä, miksi et ole halunnut kirjaa lukea.

   Mulle Kätilön nostaminen listalle ei ollut ihan itsestäänselvää, mutta kun asiaa vähän pohdiskelin, niin tajusin, että kyllä tuon rajun kirjan paikka on top viidessä. Kätilö on monella tavalla ansiokas, mutta arvostan sitä erityisen paljon tiettyjen, ylevienkin sotaan liittyvien käsitysten kyseenalaistajana. Toki se ei siinä suhteessa ole ainoa lajissaan, mutta väkevyydessään puhutteleva ja pysäyttävä.

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!