keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Kirjabloggaajat kirjastojen puolesta

Tänään 15.7.2015 kirjabloggaajat tempaisevat kirjastojen puolesta julkaisemalla itsestään kuvan valitsemansa kirjaston edessä. Tempauksella kirjabloggaajat tahtovat osoittaa tukensa kirjastoille, kannattaa kirjastojen ja kirjastolain säilyttämistä sekä tuoda näkyvyyttä kirjastoille. Enemmän aiheesta sekä linkkilista osallistujien blogeihin löytyy La petite lectrise -blogista.




Olen henkeen ja vereen kirjastoihminen ja pidän kirjastopalveluiden pitämistä nykyisellään hyvin tärkeänä. Mielestäni kirjastojen toimintaedellytyksiä ei saisi ainakaan tällaisena aikana ryhtyä kaventamaan. 

Vaikka kirjastoilla ei ole enää sellaista laajaa kansansivistyksellistä tehtävää kuin sata vuotta sitten, niin kirjastoilla on nykyaikanakin merkitystä sivistyksellisesti, kulttuurisesti ja sosiaalisesti. Onkin tärkeää, että kuka tahansa, asemasta, taloudellisesta tilanteesta ja asuinpaikasta riippumatta pääsee jatkossakin kirjastoissa erilaisten aineistojen ja tietolähteiden äärelle.

Tämänhetkisen kirjatolain mukaan kunnilla on velvollisuus järjestää kirjastopalvelut. Kirjasto- ja tietopalveluiden tavoitteena on muun muassa "edistää väestön yhtäläisiä mahdollisuuksia sivistykseen, kirjallisuuden ja taiteen harrastukseen, jatkuvaan tietojen, taitojen ja kansanvalmiuksien kehittämiseen, kansainvälistymiseen sekä elinikäiseen oppimiseen". (Sitaatti ja lisätietoja täältä ja täältä.)

Uusi hallituksemme haluaisi nyt kuitenkin antaa kunnille vapaammat kädet kulttuuripalveluiden järjestämisessä ja on säätämässä lakia, jossa kuntien lakisääteinen velvollisuus järjestää kirjastopalvelut loppuisi. Pahimmillaan tämä johtaisi laadukkaiden ja kansainvälisestikin ansiokkaiden kirjastopalveluiden romuttumiseen ja samalla lisäisi eriarvoisuutta. Tätähän emme halua - emmehän?


Otin kuvat Kontiolahden kirjastossa ja kirjaston edessä. Olen ollut tämän kirjaston asiakas 1990-luvun alusta lähtien. Muutimme tuolloin nykyiselle kotipaikkakunnallemme ja tietenkin kirjasto tuli aika pian tutuksi minulle ja lapsillemme. Kirjasto sijaitsi vielä tuolloin koulukeskuksen yhteydessä, mistä se muutti nykyisiin tiloihin vapaa-aikatalolle vuonna 1999.

Kontiolahden kirjasto on kuulunut vuodesta 2007 lähtien Joensuun seutukirjastoon ja viime vuodesta lähtien Vaara-kirjastoihin. Vaara-kirjastot taas on Pohjois-Karjalan yhteinen, vaiheittain syntyvä kirjasto (ks. lisätietoja täältä). Kontiolahden kunnan alueella toimii Kontiolahden kirjaston lisäksi Lehmon kirjasto ja kirjastoauto Runo-Antti III, joka palvelee asiakkaita Kontiolahden lisäksi myös Enossa. 



Kirjastot ovat aina olleet minulle tärkeitä, sillä olen lukenut paljon jo lapsesta lähtien. Kirjasto on ollut minulle myös työpaikka, sillä olin nuorena ylioppilaana ja yliopisto-opiskelijana töissä Enon kirjastossa ja viime vuosina olen tehnyt lyhyitä sijaisuuksia Kontiolahdella. Lisäksi olen muutaman vuoden ajan vetänyt Kontiolahden kirjastolla lukupiiriä. Kontiolahden kirjasto on kompaktin kokoinen, viihtyisä ja siellä on hyvä palvelu. Hyvällä syyllä voinkin kutsua Kontiolahden kirjastoa kotikirjastokseni, jonne on aina mukava mennä.



12 kommenttia:

  1. Kirjastot ovat kuin toinen koti. Minä melkein asuin Luvian kirjastossa.

    Enosta oli yksi työkollegani Porin vuosilta. etunimi Leena, mutta sukuniemä en muista...pitkän pitkät vaaleat hiukset. Leena taisi avioitua Britanniaan.

    Viimeinen kuva on kuin kuva siitä äärettömyydestä, johon kukaan päättäjä ei uskalla ryhtyä tekemään leikkauksia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leena, minä varmasti olisin asunut aikoinaan Enon kirjastossa, jos se olisi ollut lähempänä (asuttiin n. 6 km päässä kirkonkylältä), mutta kyllähän siellä vierailin säännöllisesti etenkin lukioaikaan. En hahmota yhtään ketä Leenaa mahdat tarkoittaa. :-)

      Enpä ajatellutkaan tuota viimeitä kuvaa tuosta näkökulmasta. Hyvä huomio! <3

      Poista
  2. Mukavia, kekseliäitä kuvakulmia! Kirjastot ovat kyllä tärkein kulttuuripalvelu, mikään muu ei ole yhtä tasa-arvoinen eikä annan samanlaisia elämyksiä.

    <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katja! Sinun oma postauksesi on ihan huippuhyvä (en ole ehtinyt valitettavasti vastailemaan blogissasi).

      Minusta nimenomaan tasa-arvoisuus on kirjastojen kohdalla niitä tärkeimpiä asioita. Ja se kyllä konkretisoituu, kun istuu siellä tiskin takana ja näkee, miten monenlaiset ihmiset kirjastoja käyttävät ja mitä kirjastokäynnit merkitsevät esim lapsiperheille ja työttömille. Puhumattakaan koululaisista, eläkeläisistä, satutunneille osallistuvista lapsista, lukupiirin jäsenistä jne. jne.

      Poista
  3. Ihana postaus ! Rakastan kirjastoja. Hienoa että vedät lukupiiriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Rita A! Olen tosiaan jo muutaman vuoden vetänyt lukupiiriä. Se on palkitsevaa ja mukavaa työtä.

      Poista
  4. Hyvä postaus ja hienoja kuvia! Kiitos sinullekin, että olet mukana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Katri ja kiitokset sinulle, kun tämän järkkäsit! <3
      Hieno ja merkittävä tempaus ja miten hienoja postauksia!

      Poista
  5. Sinulla onkin monipuolinen kokemus kirjastoista käyttäjänä, lukupiirin vetäjänä ja työntekijänä. Hienoja kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Margit! Koen olevani onnekas, kun kirjasto on monella tavalla (ollut) elämässäni mukana.

      Poista
  6. Hallituksen kaavailut, jotka käytännössä tarkoittavat kirjastolaitoksen alasajoa, ovat pöyyristyttäviä. Tituleeraamme itseämme sivistysvaltioksi...

    Hieno ja monipuolinen kirjoitus, Anna! <3

    VastaaPoista
  7. Onpa sievä ja viihtyisän näköinen kirjasto! Hienoja kuvia ja hauska lukea kaikista kirjastokontakteistasi!

    VastaaPoista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!