perjantai 8. toukokuuta 2015

Stoner: kirja elämästä


John Williams: Stoner. Bazar. 2015. Englanninkielinen alkuteos Stoner. Suomentanut Ilkka Rekiaro. 306 sivua.

Niin Stoner aloitti sieltä missä oli havahtunut - pitkä, laiha, kumara mies samassa salissa jossa hän oli istunut pitkänä, laihana, kumarana poikana kuuntelemassa sanoja jotka olivat johtaneet hänet sinne missä hän nyt oli. Hän ei koskaan mennyt siihen saliin vilkaisematta tuolia jolla oli istunut ja ihmetteli aina hiukan sitä, ettei yhä istunut sillä.

Jo vuonna 1965 julkaistu, mutta vasta vuonna 2006 suosioon noussut ja sittemmin useille kielille käännetty John Williamsin Stoner teki vaikutuksen myös minuun. En suorastaan itkenyt kirjaa lukiessa, mutta pala nousi kurkkuun useitakin kertoja, sillä niin surumielinen, mutta samalla suuri tämä kirja on. Stoner ei kuitenkaan missään nimessä ole ahdistavasti vaan pikemminkin kauniisti surullinen.

Romaani kertoo vaatimattomista oloista lähtöisin olevan yliopisto-opettaja William Stonerin elämästä. Stonerin piti isänsä lailla ryhtyä maanviljelijäksi, mutta juuri isänsä kehotuksesta hän päätyy opiskelemaan yliopiston maatalouden tiedekuntaan. Stoner kuitenkin löytää myöhemmin oman alansa ja intohimonsa kohteen kirjallisuudesta, jota jää apulaisprofessorina tutkimaan ja opettamaan yliopistolle.

Stoner on paitsi surullinen ja koskettava niin myös eleetön romaani. Päähenkilö ei ole suurmies, vaan ihan tavallinen, joskin tavallista lahjakkaampi ihminen, joka omistautuu rakastamalleen työlle, mutta epäonnistuu avioliitossaan. Valoa ja iloa elämään tuovat työ ja joksikin aikaa myös avioliiton ulkopuolinen suhde.

Itse asiassa Stonerin elämäntarinassa ei ole mitään hohdokasta, mutta jotenkin Williamsin kerronta vain vie mukanaan, vetää puoleensa, koskettaa ja puhuttelee. Että joku osaakin kirjoittaa näin upean romaanin elämästä ja ihmisestä! Se kummastuttaa ja vetää tällaisen puheliaankin ihmisen aika hiljaiseksi enkä oikein pysty omilla sanoillani kirjan suuruutta tavoittamaan ja välittämään. Lisäksi Stonerin arvo vain nousee, mitä pidempään lukemisesta on kulunut.

Stonerista on kirjoitettu paljon blogeissa. Suketuksen blogista löytyy lista kirjaa käsittelevistä blogiteksteistä.

PS. Varoituksen sana sinulle, joka et ole kirjaa vielä lukenut: älä missään nimessä lue alussa olevaa saatetta, jos ja kun haluat saada itse selville, mitä kirjassa tapahtuu! Olin jo pilaamassa lukukokemustani, kun erehdyin aloittamaan saatteen, mutta onneksi tajusin aika pian hypätä suoraan tarinaan.

10 kommenttia:

 1. Minäkään en onneksi lukenut saatetta! Onpa tylsää että siinä kerrotaan liikaa. :/ Mutta Stoner oli aivan mieletön, niin vähäeleistä ja kaunista kerrontaa, ja mikä tarina. <3 Suomennoskin oli todella onnistunut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner tosiaan on hienosti kerrottu ja tarinaltaankin kiinnostava kirja.
   Ja on tosi tyhmää, että sellainen saate, jossa avataan kirjaa liikaa, on kirjan alussa.

   Poista
 2. Hieno kirja, olen iloinen että pidit. Tämä lukukokemus jää syvälle mieleen.

  VastaaPoista
 3. Tämä on kyllä hieno romaani. Vähäeleisyydessään väkevä ja elämää täynnä. Yksi tähänastisen vuoden hienoimmista käännösromaaneista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin: vähäeleinen, väkevä. elämää täynnä oleva kirja. Tällaisten kirjojen äärellä sitä huomaa olevansa onnellinen lukemisharrastuksestaan.

   Poista
 4. Tuo kirja teki minuun suuren vaikutuksen. Luin sen heti vuoden alkuun kustantajan lähettämänä ennakkokappaleena ja silmäilin vain saatteen. En ole vieläkään unohtanut tuota kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Stoner kyllä jää pitkäksi aikaa mieleen. Se on vaikuttavan kirjan merkki.

   Poista
 5. Kaunis alakulo, mutta kuitenkin vahva elämä, jossa myös ilonpisaroita!

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leena, hyvin sanottu eli kirjoitettu. Hyvin vaikuttava kirja. <3

   Poista

Ilahduta bloggaajaa kommentilla!